Lze do zapojení vypínačů s řazením 6 přidat PIR čidlo?
Bejbr Josef:
Citace: Fuk Tomáš 02.11.2017, 22:29
Dočítám se tady, že to první schéma od p. Bejbra nebude fungovat.
Dovolil bych si trochu oponovat. Pokud to bude dvouvodičové čidlo, tak to fungovat bude. Ovšem bude mít jednu nectnost - po rozsvícení světla spínačem (řazení 6) a následném zhasnutí světlo problikne a rozsvítí ho ještě na chvíli ten PIR senzor. To může nezasvěceného uvést ve zmatek.
To mohu potvrdit osobně. V minulosti jsem namísto jednoho ze spínačů v garáži použil PIR pohybové čidlo IS1-V2 230V, které je určeno do elektrikářské krabičky - tj. místo spínače. Toto je, jak píše pan Fuk, dvouvodičové. Tzn. v krabičce po spínači ř. 6 jsem použil přívodní fázi a jednu z pomocných mezi spínači. Tu druhou pomocnou jsem přes svorku spojil s přívodní fází. Efekt je nyní takový, že při vstupu do garáže se automaticky rozsvítí světlo a po odjezdu s autem se samo zhasne. Pokud potřebuji z nějakého důvodu trvale svítit (úklid, hledám v regálu...), přepnu druhý spínač do druhé polohy. Pokud to takto udělám a po chvíli zase zhasnu, světlo svítí nadále ještě po dobu nastavenou v čidle, čehož využívám, pokud jdu z druhé strany garáže a chci si rozsvítit jen na průchod. Další výhoda je ta, že jsem nemusel dělat dodatečný rozvod někam na strop.
Všem (poklona) , v nynější situaci, až bude venku lépe, zapojím dle druhého schémátku a samozřejmě, jak píše pan Mudra, ne pod napětím, ale bezpečně.
Čestmír Kubáček:
Pokud je místo a čidlo má krátký čas sepnutí, vložil bych pod něj malé impulsní relé. Pohyb zapne, cesta zpět vypne ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana