Jaky pouzit kabel k pripojeni chatky pripojeni z objektu vzdaleneho cca 200m?
Jaroslav Hasala:
Z mnoha důvodů není od věci připravit čtyřžilový nebo pětižilový kabel (podle použité soustavy), tak aby bylo možné třeba později připojit i spotřebiče na 400V. Ale i kdyby byly všechny spotřebiče jen na 230V, je výhodnější připojovat se ze třech fází, než z jedné.
Dále, u takto dlouhých přípojek není od věci zvážit použití hliníkových kabelů, hlavně tedy z cenových důvodů. Minimem pro tento případ by potom byl kabel AYKY 4Bx 16 (předpokládám soustavu TN-C).
Připomínám, že negativní vlastnosti hliníkových vodičů, tzv. "tečení hliníku" se týkají hlavně slabších průřezů.
Georgis Fasulis:
Pozor, pokud se jedná o klasickou přípojku s fakturačním měřením, budete stejně muset použít 3 fázový přívod, RZ jiný už jednofázový neumožňují.
Josef Dolejšek:
To Fasulis:
prosím o vysvětlení této věty:
"Pozor, pokud se jedná o klasickou přípojku s fakturačním měřením, budete stejně muset použít 3 fázový přívod, RZ jiný už jednofázový neumožňují."
Které RZ to neumožňují, od kdy?
Georgis Fasulis:
Říkal mi to kolega, který chtěl k chatce jednofázovou přípojku, řekli mu, že ne, že na samostatný pozemek vždy vedou třífázovou přípojku. Něco jiného je více chatek dohromady a společné měřící místo, kde je přivedena společná třífázová přípojka. Možná se mýlím, nevím, jak jsem koupil, tak prodávám. Navíc se mi nezdá logické tahat 200 metrů jednofázovou přípojku.
Michal Slabý:
p. Vomáčka neznám podmínky Vašeho připojení, ale těch 200m je dost daleko. Běžně se taková metráž neprodává, ale předpokládám, že na objednávku to lze. Ptáte se na úbytek, ale máte promyšlené odjištění a uzemění? A možná zbytečně cena CYKY 4Bx6mm2 se pohybuje kolem 75 Kč/metr. 8)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana