Jak zvysit otacky dvourychlostniho koupelnového ventilatoru?
Fuk Tomáš:
V prvé řadě si uvědomte, že se jedná o podřadný šmejd konstruovaný na to, aby jakž takž přežil záruční lhůtu, a pak se zrecykloval. Při vypínání během chodu na 1. stupeň je kondenzátor namáhán napěťovými špičkami, kterým neodpovídá jeho dimenzování (350 V AC). Tento kondenzátor se opakovaně proráží - má však "samoregenerační" schopnost, kdy sice obnoví svou izolační pevnost, ale část elektrod při tom odhoří. Tím postupně klesá kapacita. Nejedná se ale o přirozené stárnutí, nýbrž o systematicky opakovanou poruchu. Přibastlený kondenzátor 0,2 µF nasvědčuje, že jste nedostal zcela nový kus, ale nejspíš vrácený zákazníkem a "zrepasovaný".
Správná cesta je odstranit oba kondenzátory (kurvítka) a nahradit je jedním 0,5 µF na vyšší napětí, nejlépe ještě ochráněným varistorem. A to už je zásah do konstrukce, ne pouhé "přeletování kondenzátoru".
Anebo vyhodit a koupit něco pořádného :)
Juraj Rojko:
Já bych za první známku dostatečné kvalifikace považoval schopnost kondenzátory proměřit před položením, pak již pravděpodobně zbytečné, otázky. ;)
ficus_80:
p. Fuk:
(poklona) za zevrubny vyklad, proc doslo ke snizeni otacek. Muj predpoklad, ze napetove dimenzovani kondenzatoru je nedostatecne, jste mi potvrdil.
Bohuzel jsem dle ceny ventilatoru nebyl schopen odhadnout, ze se jedna o "podradny smejd", minimalne po mechanicke strance totiz prevysuje bezne dostupnou hobbymarketovo u ventilacni techniku o nekolik urovni, byt i zde se ukazala v dlouhodobem provozu snaha setrit na pouzitych loziscich, nicmene vzhledem k pouziti normalizovanyc h je toto tez snadno resitelne.
Tudiz si rad necham poradit - co byste jako "neco poradneho" doporucil? Kazdopadne zustava otazka, proc vyhazovat celou funkcni vec kvuli jedne podradne soucastce za par korun, navic, pokud je oprava snadna? Nebo snad radeji - s trochou nadsazky - vyhodite cele auto kvuli ojete pneumatice?
Predpokladam, ze rezistor, paralelne pripojeny ke kondenzatoru, je urcen pouze pro jeho vybiti, nikoliv ochranu?
Jako snahu o setreni ve vyrobe vidim tedy i pouziti dvou kondenzatoru (at uz vyuziti stavajicich zasob at uz plosnych spoju a nebo kondenzatoru) - nejedna se nejedna o zadny "bastl", nebot stejne konstrukce jsou oba ventilatory, ktere mame a oba byly pred instalaci vybaleny ze zapecetene krabice krabice, bez jakelikoliv znamky mech. poskozeni, ke kteremu v prubehu instalace musi dojit (propichnuti pruchodek...) - samozrejme puvodne byl 200nF kondenzatoru k tistenemu spoji prilepen a tak esteticky nijak nerusil, nicmene volne vyvody samozrejme byly jak jsou.
----------------
Pro p. Rojka:
(poklona) i Vam za zbytecnou odpoved na dle Vas zbytecny dotaz. Nebo Vy jste snad dostatecne kvalifikovan pro mereni kapacity kondenzatoru "s kuchynskym vybavenim"?
Fuk Tomáš:
Citace: Jan_Z 18.10.2017, 13:32
Pro p. Rojka:
(poklona) i Vam za zbytecnou odpoved na dle Vas zbytecny dotaz. Nebo Vy jste snad dostatecne kvalifikovan pro mereni kapacity kondenzatoru "s kuchynskym vybavenim"?
Odpovím za kolegu: ANO.
A pro vás doplním: na odborném föru není arogance ten nejlepší způsob, jak žádat o radu.
Juraj Rojko:
OK, druhá známka kvalifikace je patřičné přístrojové vybavení. ;) A neberte si to osobně, v podstatě vám fandím, že máte snahu věc opravit místo abyste ji vyhodil. Jen bacha na to, že elektrika nejen kope, ale i zapaluje, tak dejte pozor na to, co tam dáte za součástky. A také byste si měl uvědomit, že tímto zásahem na sebe berete určitou právní odpovědnost. To je důvod, proč pan Fuk zmínil tu kvalifikaci.
A pro odlehčení k vaší poslední otázce: Nedávno jsem pomocí párátka opravil indukční desku Miele, takže teď asi mám i kvalifikaci na opravy elektrospotřeb ičů kuchyňským náčiním. (Nepatrné znečištění lopatek radiálního ventilátoru mělo takový vliv na proudění vzduchu, že se deska neustále přehřívala.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana