Jak zvysit otacky dvourychlostniho koupelnového ventilatoru?

(1/5) > >>

ficus_80:

V koupelne provozujeme ventilator Helios M1 / 120, ktery je z vyroby vybaven moznosti volby 2 rychlosti.

Udaje ze stitku:
230V
10/13W
0.08/0.09 A
2050/2300 ot/min

Bohuzel jsem vsak nedavno zjistil, ze otacky v rezimu nizke rychlosti jsou tak nizke, ze ventilator prakticky neotevre ani integrovanou zpetnou klapku, jako novy pritom fungoval bez potizi.
Ve ventilatoru je osazen plosny spoj, ktery vsak obsahuje (krom svorkovnice) 2 kondenzatory o velikostech 0.5uF a 0.2uF, dale rezistor 1MOhm. Viz foto v priloze.
Bez odletovani jsem meril multimetrem rezistor, ma 980kOhm, potud v poradku.

Schema zapojeni je str. 11 manualu.
http://www.est-praha.cz/montazni_navody/helios/montazni_navod_M1_100_120_CZ.pdf

Dle schematu tipuji, ze za snizeni otacek ve stupni 1 odpovida mensi kondenzator, je to spravny predpoklad? Cili jeho prostou vymenou by bylo mozne vratit otacky nizsiho stupne na puvodni uroven? Pripadne jinou hodnotou kondenzatoru by bylo mozne otacky i zvysit?

Fuk Tomáš:
Máte pocit, že metoda "když to nejde silou, půjde to větší silou" je ta pravá pro opravu elektromotoru?

P.S. Já bych problém hledal v zaneseném filtru či přiucpaném potrubí.

ficus_80:
Samozrejme jsem pred polozenim dotazu vyloucil mechaniku - typu ucpane potrubi a nebo zatuhla / pridrena loziska.

Vzhledem ke skutecnosti, ze na 2. stupen funguje ventilator jak ma, tak mi unika prirovnani o sile - pri vsi ucte, nemam-li co rici, tak radeji nerikam nic.

Dle vyse prilozeneho schematu je patrne, ze za snizeni rychlosti na prvni stupen odpovida prave kondenzator(y) - na tisnenem spoji jsou osazene dva, spojene paralelne pro vyssi kapacitu.
Dle meho laickeho usudku tedy kondenzator(y) casem degraduji, ztraceni kapacitu a dochazi ke snizeni otacek ventilatoru. Je to spravny zaver?

Fuk Tomáš:
Citace: Jan_Z  18.10.2017, 10:06

... pri vsi ucte, nemam-li co rici, tak radeji nerikam nic. ...
Sebevědomí vám zřejmě nechybí. Při vší úctě, nemám-li potřebnou kvalifikaci a vybavení, nehraji si se životu nebezpečným napětím.
Ten kondenzátor 200 nF tam přibastlil kdo?

ficus_80:
Ten 200 nF kondenzator je samozrejme "nabastlen" jiz z vyroby.

A omlouvam se za ponekud nevhodnou reakci na Vas prispevek, nicmene jsem ocekaval odpoved na svuj dotaz, nikoliv nicnerikajici zvolani.

PS: Jaka je dle Vas dostacujici kvalifikace pro preletovani kondenzatoru?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana