Jak zvysit otacky dvourychlostniho koupelnového ventilatoru?
Michal Meloun:
Citace: Fuk Tomáš 19.10.2017, 09:59
Víte, mne prvotně nabudil váš nápad ještě zvětšovat kapacitu onoho kondenzátoru - proto jsem reagoval tak, jak jsem reagoval. Vy si asi neuvědomujete, že zvětšováním té kapacity naslepo můžete ten motorek také přetížit.
Tedy ne že bych chtěl zvyšovat již přítomný napnelizmus, ale dovolím si oponovat.
Kondenzátor je do serie, a pouze při snížených otáčkách. Při plných otáčkách je motor připojen přímo na sít (viz schéma v montážním návodu). Přetížení tedy nehrozí.
Fuk Tomáš:
Citace: Michal Meloun 19.10.2017, 16:31
Tedy ne že bych chtěl zvyšovat již přítomný napnelizmus, ale dovolím si oponovat.
Kondenzátor je do serie, a pouze při snížených otáčkách. Při plných otáčkách je motor připojen přímo na sít (viz schéma v montážním návodu). Přetížení tedy nehrozí.
Nebudu to zde opakovat, pročtěte si třeba tohle téma.
Jirka Š. Svejkovský:
Chápu, že se dnešní občanky blbě trhají, navrhuju, jestli byste si nechtěli roztrhat meziárodní řidičáky. To by šlo, ne?
Michal Meloun:
Citace: Fuk Tomáš 19.10.2017, 19:26
Nebudu to zde opakovat, pročtěte si třeba tohle téma.
No jo no, rád bych, nicméně tohle téma není pro obyčejný plebs přistupné (takže moc nenadávejte lidem, že nepoužívají vyhledávání - 90% nalezených odkazů nejde zobrazit).
Takže ještě jednou - mám ventilátor který je výrobcem navržen pro:
1) plný výkon - provoz na plné síťové napětí
2) snížený výkon - provoz se seriovým kondenzátorem
Dotaz zněl na zvýšení otáček v režimu sníženého výkonu, tedy na možnost použití kondenzátoru s vyšší kapacitou.
Z výše uvedeného je zřejmé, že nehrozí ani výkonnové přetížení ani tepelné přetížení (vlivem nízkých otáček tedy nedostatečného chlazení motoru).
Pokud to je v odkazovaném příspěvku vysvětleno, mohl bych požádat o cut&paste relevantní části?
ps: trhání občanek je jedna varianta, druhá je rozdat tu nějaké volňásky do kurzů pana Guth-Jarkovského... :(
Fuk Tomáš:
Citace: Michal Meloun 20.10.2017, 07:58
Dotaz zněl na zvýšení otáček v režimu sníženého výkonu, tedy na možnost použití kondenzátoru s vyšší kapacitou.
Z výše uvedeného je zřejmé, že nehrozí ani výkonnové přetížení ani tepelné přetížení (vlivem nízkých otáček tedy nedostatečného chlazení motoru).
Ale hrozí.
Ono je to odkazované vlákno delší, takže jen napovím. Zkuste si představit, co asi tak udělá seriový laděný obvod složený z indukčnosti motoru a předřadného kondenzátoru, když bude naladěn na 50 Hz.
P.S. teď koukám, že se to odkazované vlákno ocitlo v koši, proto ho nevidíte - tož alespoň snímek jednoho příspěvku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana