Jak legalizovat podružný elektroměrový rozvaděč?
František Šohajda:
Citace
Rozvaděče byly vyrobeny před 50 lety a přibližně před pěti lety byly přestavěny na elektroměrové. Dělali to nějací "elektroúdržbář i" od předchozího majitele,
Jedna argumentace pro novou instalaci je ta, že životnost instalace se uvádí cca 30-40 let....Tak si to spočítejte!
Dále věci co uvádějí kolegové!
Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk 29.09.2017, 21:27
Navíc povinností RT není nalezené problémy řešit, nýbrž je nalézt a popsat. V žádném případě je přehlížet.
Takto jsem to myslel, prostě ukázat cestu.....v žádném případě kreslení dokumentace, nebo dokonce certifikace rozvaděčů, není součásti objednané periodické revize.
Citace: Jan Franěk 29.09.2017, 21:27
Absence štítků a další dokumentace prostě patří mezi závady. Osobně k tomu přistupuji tak, že pokud se jedná o původní rozvaděč bez úprav, sice napíšu do revize závadu o chybějících dokumentech a potřebu jejich doplnění, ale závěr je vyhovující (nechytat prosím za slovíčko. Nebudu zde vypisovat celou větu z ČSN)
Ale pokud zjistím že se rozvaděč zcela změnil, stejně jako v tomto případě nebo že se jedná o nový rozvaděč bez štítku a dokumentace, beru to za velmi velkou závadu. Několik revizí jsem dokonce odmítl dělat, dokud nebudou připraveny všechny dokumenty potřebné k výchozí revizi.
edit: nemusíme dělat každou revizi za každou cenu, je to dokonce dobrovolné...t ěch odmítnutých revizí hlavně do prostředí BE je hodně
Máte v podstatě asi jen jednu možnost. Oslovit nějakou firmu zabývající se výrobou rozvaděčů a nechat provést kontrolu a "oštítkování" té vaší parády. Někdy to umí "zvládnout" i některý RT. JE to jen otázka dohody a samozřejmě přiměřené odměny.
Ještě připomínám novou normu na revize, kde se v podstatě píše, že zařízení nemající dokumentaci požadovanou zákonem, prostě není schopno bezpečného provozu. Zvykněme si na to. A bude hůř
Něco málo k připomenutí tohoto tématu
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,37624.0.html
Honzo, myslím, že bys mohl napsat Lexikon revizního technika 2017.
Považuji současnou dobu za katastrofický stav u výchozích revizí a přejímek elektrického zařízení. Pro provádění VRZ by mělo být uděleno zvláštní oprávnění
Při následné revizi jsou jen a jen problémy, které se po těch pár létech obtížně řeší.
Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek 30.09.2017, 16:59
Takto jsem to myslel, prostě ukázat cestu.....
Věděl jsem že se shodneme ;)
Honzo, myslím, že bys mohl napsat Lexikon revizního technika 2017.
Vím o mnoha zkušenějších RT, včetně tebe. Osobně si myslím že se ještě musím mnohému naučit, než si budu moct něco takového troufnout, možná spíš na to jen pomyslet.
Považuji současnou dobu za katastrofický stav u výchozích revizí a přejímek elektrického zařízení. ....
Při následné revizi jsou jen a jen problémy, které se po těch pár létech obtížně řeší.
Přesně tak. I když o tom už bylo napsáno mnoho, stav se spíše zhoršuje, než by se zlepšoval. Ale máme co jsme chtěli. Poměrně bezpečné instalace a zařízení, s minimem úrazů. To vede ke ztrátě pozornosti, jemně řečeno. Stavu věci navíc nepřispívá současný způsob vytváření a udržování RT "ve službě". Navíc prakticky neexistující dozor nad RT, s možností sankcí a odebrání "papírů RT". Jen velmi malé procento RT se dostane až k soudu, ale pokud jsem slyšel, drtivá většina z nich pak sedí natvrdo a platí nemalé odškodné. Bohužel (opět) se o tom mezi odbornou veřejnost nic moc nedostane. Nechápu proč. Jistě by to mělo velmi pozitivní vliv na kvalitu práce RT a výsledné RZ.
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 30.09.2017, 17:44
Jen velmi malé procento RT se dostane až k soudu, ale pokud jsem slyšel, drtivá většina z nich pak sedí natvrdo a platí nemalé odškodné. Bohužel (opět) se o tom mezi odbornou veřejnost nic moc nedostane. Nechápu proč. Jistě by to mělo velmi pozitivní vliv na kvalitu práce RT a výsledné RZ.
....a tak jsem hledal a hledal a hledal a vlastně jsem nic nenašel. Snad jen to, že byl osvobozen RT v případu výbuchu bojleru v hotelu Oharka v Lounech. Ani články o případech usmrcení el. proudem nikde. PAk prostě není respekt a každý si dělá co chce.
František Šohajda:
Ještě k rozvaděčům...
Podle nové normy, za určitých okolností není rozvaděč výrobek, ale součást instalace a také se reviduje jako instalace ! Je součást revize!
Stačí na dveře napsat kdo to seskládal ....pak RT udělá revizi Výchozí.
Musí se postupovat podle návodu k úplnému krytu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana