Je možné viesť viac fází TN-C a IT v jednom kábli?

<< < (3/3)

Miroslav Revús:
Čo sa týka akumulátorov, predpokladám, že budú asi LiIon. Cena je pri tomto výkone striedača okolo €7000, čo pre niektorých investorov nie je cena likvidačná, ale prijateľná.

Čo sa týka tzv. "polOstrova",  lebo to inak neviem nazvať, tak mám s jedným podobným neblahú skúsenosť.
Zásuvky zo striedača budú využívané na všetko možné, len aby sa FV elektráreň oplatila, hlavne na bežnú spotrebu. Neverím, že budú "IBA" ako záloha.

V tom mojom prípade bol striedač v technickej miestnosti hneď vedľa hlavného rozvádzača domu.
Panely (150VDC) boli pri vstupe do regulátora nabíjania chránené SPD s napätím cca 900VDC.
Jednofázový striedač bol zapojený do rozvádzača tak, že celá 1. fáza v rozvádzači bola pri prevádzke elektrárne úplne odpojená od siete a spoločný bod s ostatnými fázami bol N vodič. Prepäťová ochrana 1. fázy v hlavnom rozvádzači bola pri prevádzke na elektráreň vyradená.
Pri prepnutí na Bypass sa cez prepínač sietí (I-0-II) pripojila 1. fáza k sieti, spojenie N vodiča bolo pevné, cez N svorkovnicu. Prepäťová ochrana bola pri Bypasse funkčná.
Zapojenie  elektrárne robil technik dodávateľa. Či bol elektrikár, to neviem. Podľa výsledku jeho práce asi nie.

Čo čert nechcel a príroda zariadila - nad domom pri búrke došlo k blízkemu výboju a rozsiahla elektroinštalá cia časť energie absorbolvala. Pre nedomyslenie možných súvislostí  ,  hlavne tých, čo sa týkali SPD, došlo k značným finančným škodám.

Poškodený regulátor nabíjania (pravdepodobne pre prepätie na vstupe z panelov),  poškodený striedač na výstupe (nezapojená SPD v rozvádzači),  poškodená elektronika akumulátorov LiION, zničený wifi klientský prijímač 5GHz (žiadne SPD),  zničená riadiaca doska tepelného čerpadla (žiadne SPD pre externé čidlo teploty s káblom cca 30m).
Škoda dohromady skoro €12000,-.

Dobre si rozmyslite, či úspora práce stojí za to, aby ste bol v riziku. Hoci je to nový dom, presvedčite zákazníka na poriadne riešenia, hoci aj so sekaním (alebo lištovaním),  alebo dajte od toho ruky preč.

Zdeněk Friedrich:
Miro, toto bych nechal zarámovat a předávat s oprávněním pro práci na VTZ pro začínající podnikatele, kteří chtějí v zájmu prosazení se na trhu, vyjít zákazníkovi vstříc za každou cenu a být co nejlevnější, ať to stojí co to stojí.  (jednicka)

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz  20.09.2017, 22:46

Baterie (Pb akumulátor) musí mít ochranu před hlubokým vybitím, jinak se to hodně rychle negativně podepíše na životnosti.

To se týká především bezúdržbových startovacích akumulátorů do aut. Ty mají pro snížení spotřeby vody v elektrodách Ca, a dokáže je zlikvidovat už první vybití do mrtě. Pro FVE je třeba se jim vyhnout.

Miroslav Gubáni:
@Konrád a Schwarz: Batérie neriešim, videl som ich len zbežne myslím že boli asi od firmy HOPPECKE ale ak sa nemýlim boli fakt olovené/AGM.

@Konrád: Hlavne aby pri tej oxidácií vodíka na vodu niekoho nekopla elektrika.  :D

@Schwarz: Ja stále a každému tvrdím, že 3-4-krát vybitá autobatéria je k ničomu.

@Revús: Áno, neviem či to teda zákazník niekde videl, ale presne toto alebo niečo veľmi podobné očakával. A keďže sa mi to protivilo a celkovo nepáčilo tak som sa tu registroval a popýtal ako mám argumentovať proti, alebo nebodaj je to OK. Lebo zákazník nie je úplná trúba, vymyslel to sám... len tie proti argumenty... zatiaľ mám tú izolačnú pevnosť v CYKY. Akurát ja som tvrdil, že ide o IT sieť, ale nemal som ten návod...

@Friedrich: čo k tomu dodať, snáď to nafotím a to dáme zarámovať a potom to predáme do škôl ako inštruktáž... neviem či mám smolu alebo šťastie, ale mám zákazníkov, ktorý celkom vedia čo chcú, ako sa k tomu dopracovať len sa im asi to nechce spraviť takže každá rozmná argumentácia mi pomôže...

Miroslav Revús:
Citace: Miroslav Gubáni  21.09.2017, 14:36

.... neviem či mám smolu alebo šťastie, ale mám zákazníkov, ktorý celkom vedia čo chcú, ako sa k tomu dopracovať len sa im asi to nechce spraviť takže každá rozmná argumentácia mi pomôže...

Ak sú takí múdri, prečo sa do realizácie nepustia sami? Vy im dodáte komponenty a materiál a oni si to "nejako" urobia. Načo sa zaoberať predpismi a pravidlami, veď to predsa bude fungovať aj tak, ako to oni vymysleli.

Toto je ten typ zákazníka, ktorého keď nepresvedčím, tak ho odmietnem.
Riziko môže byť neúmerne vysoké.

V tom mojom prípade som sa ku inštalácii (a vlastne aj do domu) dostal až po škodovej udalosti. Tiež to bola novostavba, obývaná cca 3-4 mesiace.

Poisťovňa škodu síce uhradila, ale bez mihnutia oka to nebolo.
Vo Vašom prípade to môže, ale aj nemusí byť rovnako. Ak sa poisťovňa vzprieči, bude/môže vymáhať škodu od realizátorov a revíznych technikov.

No a zaplatiť niekomu FVE z vlastného vrecka je pre bežného elektrikára takmer likvidačné. Na Slovensku fyzická osoba-podnikateľ ručí za škody celým svojim majetkom, teda aj manželkinou polovicou bytu/domu.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana