Je možné viesť viac fází TN-C a IT v jednom kábli?
Miroslav Gubáni:
Je možné (dovolené) viesť sieť TN-C s dvoma fázami a IT s jednou fázou v jednom kábli 5x10 CYKY-J a popri týchto ide ešte ochranný vodič CY10 zeleno/žltý medzi dvoma rozvodnicami? Aké sú riziká takéhoto vedenia?
Miroslav Revús:
Nejak mi tam chýba druhý modrý vodič pre IT sústavu. Nenapadá ma v rýchlosti rozpor s normou, avšak takéto riešenie sa mi nepozdáva. Vidím tam viac nevýhod, ako výhod.
Jiří Schwarz:
Pokud tam bude "jednofázová" IT, tak bych modrý nevyžadoval, spíše bych raději viděl vedené oba pracovní vodiče "neutrální barvou.
Bylo by dobré vědět o jakou síť IT jde, proč tam má být,...
Asi bych měl trochu dilema jak je to s napěťovou pevností v CYKY kabelu mezi jednotlivými žílami.
Např. v "drážním prostředí", kde je izolační pevnost 4kV jakýsi standard, bych do uvedeného řešení nešel.
Miroslav Gubáni:
Jedná sa o novostavbu obývanú cca 3 mesiace, kde si majitelia teraz domontovali fotovoltaliku s meničom Effekta asi 3 kVA. Dodávateľ FTV ukončil montáž jednou zásuvkou v technickej miestnosti.
Na objekte je vonkajšia rozvodňa s prepäťovou ochranou a rozdelením vedenia do troch vetví (byt, technická miestnosť a podkrovie - každý má samostatný podružný rozvádzač bodom rozdelenia na TN-S). Menič je umiestnený v technickej miestnosti a z technickej miestnosti sa do tejto vonkajšej hlavnej rozvodne viem dostať.
Požiadavka je mať v každej miestnosti bytu (podkrovie neriešim) jednu "zálohovanú" zásuvku z fotovoltaliky, prípadne časť osvetlenia pripojiť na fotovoltaliku. Z rozvodne v byte nie je problém toto realizovať nakoľko všetky zásuvky sú ťahané do hviezdy. O uvedenom riešení uvažujem preto aby som nemusel v novostavbe znova sekať do stien a predpokladám, že pre byt budú dve fázy dostačujúce (jediný spotrebič na dve fázy je varná doska), hlavný istič je 40A z dôvodu elektrického kotla v technickej miestnosti.
Tiež sa mi takéto riešenie nepozdáva tak sa pýtam odborníkov nakoľko toto fórum už čítam hádam aj 7-8 rokov... Hlavne nejaké riziká aké by mohli nastať ako pán Schwarz spomenul izolačnú pevnosť nad ktorou som tiež rozmýšľal len som nevedel vymyslieť nič proti (napriek tomu, že sa mi to nepozdáva).
Čo sa týka farieb tak pre IT by som využil práve modrý keďže je to sieť TN-C (ktorý je teraz na PEN svorkovnici) a niektorý fázový vodič (sivý).
Vlado Konrád:
Riešenie je zlé. Ak ide o ostrovný systém, musíte byť od distribúcie odpojený a ťahať ďaľšie rozvody nemá zmysel . Ak je striedač synchonizovaný frekvenciou siete a je teda pripojený na distribučnú sieť ( 4 kvadrantový elektromer + súhlas distribútora) nepotrebujete ťahať nič. Vlastná spotreba poklesne o vyrobenú energiu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana