Jaká vidíte pozitiva/negativa v připojování měřidel propíchnutím izolace?

<< < (3/3)

Martin Škopek:
Citace: Miroslav Minařík  28.08.2017, 19:11

Ve světě se používá, ale u nás to u nikoho běžně neviděl.

Viděl jsem to používat u servisáků výtahů.

Propichovací či zářezové háčky a krokodýlky vyrábí více výrobců (Multi-Contact, Fluke aj.). Já osobně také nějaké vlastním, ale zatím jsem neměl potřebu je použít.

Václav Třetí:
Mně osobně se to nelíbí a mám k tomu více důvodů. Většinou tam  kde propíchnutí nebude vadit se lze připojit jinde na stejný vodič bez poškozování izolace - např. v rozvaděči. Poškozuje se izolace, což bez následné opravy považuji za fušeřinu a u slabších a slaněných vodičů může docházet k poškození i samotného jádra vodiče.

Propichování slaněných vodičů v autoelektrice je zdroj dalších poruch. Slaněný vodič s narušenou izolací se v daném místě dříve nebo později přeruší, koroze mědi pod izolací je navíc docela záludná a špatně dohledatelná. Také zde zmíněné zářezové spojky v autoelektrice jsou nespolehlivé a v tomto případě k problému přispívá ještě styk dvou rozdílných materiálů (obvykle pozinkovaná ocel s mědí) a stálé chvění.

Velkým omylem servismanů je domněnka, že v kabině vozu není narušení izolace problém, opak je ovšem pravdou, i v kabině dochází ke korozi (kondenzace vlhkosti v zimním období) a u většiny dnešních vozidel se používají vodiče se slabší izolací (úspora materiálu, plasty jsou také drahé a snaha o zmenšení objemu kabelových svazků) a ta pak následně od místa poškození praská a časem i opadává.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana