Jak se správně řeší vývod zemnící soustavy pro rozvaděč?
Pavel Horský:
Citace: Ladislav Šrámek 31.08.2017, 11:00
Spíš bych řekl, že někdo zapomněl na vývod k MET a takhle to dodatečně dobastlil. Být majitelem domu, hodně bych se zlobil..
Jan P píše, že na tomto provedení projektant trval.
Nějak se mi to nezdá. Nejde mi do hlavy, proč by to takto projektant navrhl.
Ale kdo ví. I mezi námi jsou podivíni. Kolikrát se při pohledu do cizích dokumentací nestačím divit. Sám nejsem svatý, ale chce to jen přemýšlet.
Milan Karvánek:
Tak polemika o základovém zemniči mi nedá spát... Osobně bych projektoval základový zemnič dle doporučení normy, ale nemluvím o tom co bych udělal já, ale jakou mám za poslední roky zkušenost z praxe. Stavební firmy většinou prostě základové zemniče nedělají, nebo je neprovádějí dle ČSN. To je prostě fakt.
Nejoblíbenější (u stavebních firem) viděné provedení z poslední doby:
1. z venku ztraceného bednění okolo domu se hodí pásek, ten je posléze pro "lepší" přechod s půdou zasypán štěrkem a pak hlínou, vyvede se ve 4 rozích a 5.vývod v jednom místě podleze ztracené bednění a vyústí se ze základové desky v místě rozvaděče, na přechodu z základové deskyna vzduch se nedává žádná antikorozní ochrana. Příliš vlezlým RT je tvrzeno, že to leze ze základové desky, tak je to základový zemnič...
2. z vnitřní strany ztraceného bednění se pohodí pásek, posléze se zaleje betonem základové desky, vývod pro rozvaděč viz bod1. vývody pro hromosvod podlezou ztracené bednění a nechají se v hlíně zvenku.
Jiří Schwarz:
Každý si myslí, že to dělá dobře, a investor se bohužel nehrne do řešení, které mu stavař vyčíslí jako dražší (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana