Jak se správně řeší vývod zemnící soustavy pro rozvaděč?
Milan Karvánek:
Ani mě se to nezdá úplně zlé. Citace: Jan P 30.08.2017, 16:32
ZJinak na fotce je to špatně vidět, ale na FeZn pásku je smršťovací bužírka (z betonu do hlíny) - to jsem viděl, když se dělal základ.
A to má soused fakt kliku, protože za posledních 5 roků jsem viděl desítky RD, kde nikdo žádnou antikorozní ochranu na přechodu z betonu ven nedával. No a samozřejmě ten spoj pásek x kulatina musí být natřený, jak psal kolega Rotrekl. Další odbočka zemí přes krabici k rozvaděči principiálně špatně není.
Zdeněk Friedrich:
Citace: Milan Karvánek 30.08.2017, 20:35
A to má soused fakt kliku, protože za posledních 5 roků jsem viděl desítky RD, kde nikdo žádnou antikorozní ochranu na přechodu z betonu ven nedával.
Milane asi máme všichni stejnou zkušenost a ne jen u RD. I na velkých stavbách, kde uzemnění nedělají elektrozedníci, ale firmy elektro (mnohdy renomované) musím montéry, pokud je jiná parta vždy upozorňovat na existenci ČSN 33 2000-5-54 ed. 3, příloha NA 7. Boj s větrnými mlýny. Je to marné, je to marné, je to marné... :-[
J Lhava:
Citace: Vít Rotrekl 30.08.2017, 16:26
Není to až tak špatně ...
Citace: Milan Karvánek 30.08.2017, 20:35
Další odbočka zemí přes krabici k rozvaděči principiálně špatně není.
Až na to, že ve vyhlášce (viz § 36 odst. 3) je napsáno, že se pro novostavby přednostně(!) zřizují základové zemniče (čili veškeré uzemnění uložené v základech) a nikoli vedení a spojování zemničů mimo základy.
Podle mě to špatně je, všechny tyto spoje mají být zality v základech a ze základů mají vyčnívat jen samostatné vývody pro LPS + jeden vývod pro rozvaděč (viz § 34 odst. 6).
Správně to má totiž tazatel:
Citace: Jan P 27.08.2017, 19:06
Je to zvláštní, ale nám zase nakreslil někdo jiný extra vývod ze základu pro rozvadeč. Resp. je spojen až v betonu s pásem pro hromosvod.
David Hruda:
Citace: Jan Hlavatý. 31.08.2017, 08:05
...přednostně(!) zřizují základové zemniče ...
Podle mě to špatně je, všechny tyto spoje mají být zality v základech a ze základů mají vyčnívat jen samostatné vývody pro LPS + jeden vývod pro rozvaděč...
Asi se shodneme, že základový zemnič by byl nejlepší, ale vidím velký rozdíl ve vyjádřeních:
- přednostně se zřizují základové zemniče
- jinak je to špatně
Může, ale nemusí to být pravda.
Ladislav Šrámek:
Osobně souhlasím s kolegou Hlavatým a upřímně se mi nechce věřit, že by to takto někdo naprojektoval (zle), zvláště u novostavby. Spíš bych řekl, že někdo zapomněl na vývod k MET a takhle to dodatečně dobastlil. Být majitelem domu, hodně bych se zlobil..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana