Jak se správně řeší vývod zemnící soustavy pro rozvaděč?

(1/4) > >>

Jan P:
Všimnul jsem si u souseda (novostavba) zajímavě provedeného vývodu uzemnění (aspoň tedy myslím). V každém rohu domu má 4 vyvedené pásky ze základu, které jsou u země ohnuté a na to připojen hromosvod. Z jednoho toho pásku, ze stejné svorky, je vytažena nad zemí kulatina pro rozvaděč, resp. pro krabici, kde je to spojeno se žlutozeleným drátem do rozvaděče. Když jsme se bavili jen tak, říkal, že na tomhle projektant trval.

Je to zvláštní, ale nám zase nakreslil někdo jiný extra vývod ze základu pro rozvadeč. Resp. je spojen až v betonu s pásem pro hromosvod.

Jak to tedy prosím je?

Jiří Schwarz:
Logicky - pokud by došlo k poškození svodu pod tím spojem, bleskový proud, který půjde z jímače do zemniče, se určitě "nevrátí",  ale bude se snažit projít elektroinstala cí.

Jednoznačně lepší, správnější řešení je pro HOP (EPS, MET) samostatný vývod ze zemniče.

Pavel Horský:
Ano, spoj na povrchu je mnohem náchylnější k poškození, než spoj v zemi a defacto v zemi nehrozí situace, kterou popsal kolega Schwarz.
Když to však vezmeme do detailu a spojení nad zemí bude řádně provedeno, není to nic proti ničemu. Chce to ale do budoucna provádění pravidelných revizí a ne, jak je v zemi české dobrým zvykem, udělat revizi jen výchozí kvůli kolaudaci a do budoucna se tvářit, jako že to je jen zbytečné vyhození peněz oknem......... .......

Jen se mi velice nelíbí stav provedení, který popisujete.
"V každém rohu ohnuté pásky, na které je připojen hromosvod"?
"Ze stejné svorky je vytažena nad zemí kulatina"?

Tak to musí být tedy něco!
Mě to přijde jako provizorní řešení, které pak bude při finálních úpravách terénu domu převedeno do finální verze se zaváděcími tyčemi nebo ochrannými úhelníky (trubkami).

Milan Hudec:
No, s ohledem na to že je to novostavba bych stav viděl coby závadu.
Vývod pro MET by měl trčet ze základů v místě kde bude instalována přípojnice.
Pokud si vzpomínám tak starší norma určovala délku přívodu do 0,5m nová hovoří co možno nejkratší.

Jan P:
Vyfotil bych to, ale přijde mi to nevhodné, dávat sem fotky něčeho, co není moje a bez souhlasu (zvlášť, když je to někdo vedle  :) )

Provedení bude asi na hotovo, protože začínají už úpravy kolem domu. Přesněji je to provedeno tak, že FeZn pásek, vyvedený ze základu, je ohnut (sešlápnut) k zemi, k němu svorkama přišroubovaná tvrdá kulatina (cca. průměr 10-12mm) ze žlutozeleným návlekem. Ta vede cca. 70cm nad zem, kde je dvojitou svorkou spojena s poměrně měkkou kulatinou průměru cca. 8mm a to frčí už nahoru na střechu. A z jednoho toho pásku FeZn, je kromě té 10mm kulatiny vytažena ještě další 8mm kulatina se žz návlekem do plastové krabice na zdi, odkud vede už žlutozelený měděný drát dovnitř.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Odpověď