Proč když připojím spotřebič do sítě nevznikne zkrat?

<< < (5/8) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Vlado Konrád  06.07.2020, 10:10

Bral by som za hodnotu skratového prúdu hodnotu ,  pri ktorej vypne  ochranný prvok do 32A za menej ako 0,4s do 230 vrátane, za menej ako 0,2s do 400V vrátane, do 0,1s nad 400 V a u distribučných sietí za menej ako 5s.

Citace: Jan Bocek  06.07.2020, 10:43

Pokud pojistka vypne v minutách až hodinách,jedná se o přetížení.
Pokud vypíná v sekundách a méně, jedna se vždy o zkrat.
Doba trvání zkratu se bude....

Pôvodne som to tiež tak videl, len to potom musím ísť proti 4-41, konkrétne proti čl. 411.3.2.1 kde sa uvádza "zanedbateľná impedancia"

Ostanem ešte chvíľu pri ističi 10A/B, na ktorom zareaguje skratová spúšť v čase 10ms už pri prúde cca 50A, načo mi vlastne stačí znížiť impedanciu v obvode na 4,5 ohmu. No a to naozaj mám považovať impedanciu 4,5 ohmu za zanedbateľnú??
Šak taký akože "skratový" prúd v pohode dosiahnem aj so spotrebičom 12kW, ale mne sa nechce pripustiť nijaký ani len náhodný stav pri ktorom by sa dalo tvrdiť, že funkčný spotrebič spôsobuje skrat v obvode. Vysoké preťaženie to hej, ale to bude furt len stav preťaženia
To by som potom musel kus súhlasiť s Davidom že funkčný spotrebič môže spôsobiť skrat, no a to sa mi naozaj nechce

Podľa môjho je dôležité nepomiešať pojmy "skrat" a "skratový prúd"

Podľa môjho skrat je len vtedy skratom, keď má zanedbateľnú impedanciu medzi živou a neživou časťou, a keď sa vzťahuje len k miestu ich spojenia a nie k parametrom ochranného prístroja
Skratový prúd je už druhá vec, v podstate je to maximálka zdroja obmedzená impedanciou (odporom) vedenia a istenia ku miestu, kde ten skrat (porucha so zanedbateľnou impedanciou) vznikol

Ja poznám dva druhy skratov - dokonalý a nedokonalý
Zjednodušene povedané prvý beriem ako fyzický kontakt živej a neživej časti, a druhý ako oblúk, napr. keď sa rozpojí vlákno žiarovky
Keď si teda skrat predstavím ako zanedbateľný odpor vložený napr. medzi L a N, tak koľko to asi tak je... 0,1 či 0,0001 ohmu?
Na toto sa pýtam...
Mne by k definovaniu skratového spojenia napríklad celkom sedela aj podmienka ktorá stanovuje maximálny prechodový odpor (je to v 2000-6),  a podobne by sa mohla vnímať aj zanedbateľná hodnota impedancie (odporu) skratového spojenia

Jednoducho mi v normách kus chýba presnejšie zadefinovanie tej zanedbateľnej hodnoty, aby si ju každý nepredstavoval po svojom

Citace: Jiří_Hrubý  06.07.2020, 08:51

Že vy jste do té normy ani nečuchnul?  ;)
Koukněte na graf v katalogu OEZ na straně D 10.

Nebojte, čuchnem :) až sa k nej dostanem..
Na str. D10 (2019) ale vidím spúšť AFDD...

Jiří_Hrubý:
Přiznám se, že tak "čerstvý" výtisk nemám... Jedná se o graf porovnání ampérsekundové  charky a přetěžovací meze.
Jediným místem v síti, kde je zanedbatelná impedance, je zdroj.
Všude dál od zdroje je projev zkratu již omezován a s ním klesá zkratový proud a jeho projevy se mění.
Neoperoval bych s jen hodnotami odporu vlastní klemy, vždy je třeba do obvodu  započítat vnitřní odpor sítě, případně Zs. Pak se snadno při vysoké Zs či vnitřním odporu stane, že se nestane nic, "jen" se začne kouřit z drátů.

Milan Hudec:
Technicky to přesně definovat moc nepůjde, nabízím tedy svůj jiný pohled:

Zkrat je hlavně a zejména na rozdíl od odběru proudu nechtěný (dance)

Vlado Konrád:
Citace: Peter Lovacký  06.07.2020, 13:54

Pôvodne som to tiež tak videl, len to potom musím ísť proti 4-41, konkrétne proti čl. 411.3.2.1 kde sa uvádza "zanedbateľná impedancia"

Ostanem ešte chvíľu pri ističi 10A/B, na ktorom zareaguje skratová spúšť v čase 10ms už pri prúde cca 50A, načo mi vlastne stačí znížiť impedanciu v obvode na 4,5 ohmu. No a to naozaj mám považovať impedanciu 4,5 ohmu za zanedbateľnú??
Šak taký akože "skratový" prúd v pohode dosiahnem aj so spotrebičom 12kW, ale mne sa nechce pripustiť nijaký ani len náhodný stav pri ktorom by sa dalo tvrdiť, že funkčný spotrebič spôsobuje skrat v obvode. Vysoké preťaženie to hej, ale to bude furt len stav preťaženia
To by som potom musel kus súhlasiť s Davidom že funkčný spotrebič môže spôsobiť skrat, no a to sa mi naozaj nechce

Funkčný spotrebič nemôže spôsobiť skrat. Skrat je zníženie impedancie prepoja živej a neživej časti v mieste poruchy na tú zanedbateľnú impedanciu. Tá je rádovo nižšia ako impedancia siete a násobne rádovo nižšia ako impedancia spoterbiča .
Babrať sem istič, nie je na mieste. Súvisí to s jeho charakteristik ou a princípom fungovania. Skrat je často definovaný ako kovové spojenie živej a neživej časti.

Citace: Peter Lovacký  06.07.2020, 13:54

Podľa môjho je dôležité nepomiešať pojmy "skrat" a "skratový prúd"
Ja poznám dva druhy skratov - dokonalý a nedokonalý
Zjednodušene povedané prvý beriem ako fyzický kontakt živej a neživej časti, a druhý ako oblúk, napr. keď sa rozpojí vlákno žiarovky
Keď si teda skrat predstavím ako zanedbateľný odpor vložený napr. medzi L a N, tak koľko to asi tak je... 0,1 či 0,0001 ohmu?
Na toto sa pýtam...

Skrat je príčina porucha a skratový prúd je následok poruchy, ktorý vybaví ochranu .Neexistuje nedokonalý a dokonalý skrat . Je len skrat . Prerušenie vlákna žiarovky je natiahnutie oblúka pri prerušení vlákna. Nie skrat Ešte raz. Nie je ,  ale aj je  dôležité aká je hodnota impedancie v nieste prepoja živej a neživej časti. Ak bude celková impedancia nízka a dôjde ku skratu, ochranný prvok zareaguje ( OPOS je uspokojivá) ak celková impedancia je vysoká a ochranný prvok nezareaguje, ku skratu síce došlo, lebo prepoj medzi živou a neživou časťou je rádovo nižší ako impedancia poruchovej slučky. Opos je ale neuspokojivá

Ak je splnený čas odpojenia sú splnené obidve podmienky. Celková impedancia vypínacej slučka a samozrejme aj impedancia prepoja živej a neživej časti.  Z toho si viete určiť hodnotu skratového prúdu pre daný ochranný prvok.  Miešať sem aká má byť hodnota impedancie prepoja nie je na mieste.

Vlado Konrád:
Skrat je príčina poruchy a skratový prúd je následok poruchy

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana