Je běžná změna průřezu (na menší) v zásuvkovém okruhu?
Pavel Horský:
Souhlasím s kolegy. Onen projektant musí být opravdu "pičus".
Je u nás bohužel dost "projektantů", kteří se jimi stali tak nějak bez praxe, samostatně, jen po výstupu ze školy a tak se pak striktně drží a chytají každého slovíčka a tabulek v normách a selský rozum jde někde daleko za nimi.
Jak kvalitní asi může být spoj na svorkách zásuvky, když nakombinujeme dva průřezy. Jistě, záleží na tom, jaký typ zásuvky použijeme, vím, ale pokud dáváme vodiče různého průřezu pod jeden třmen, je to vždy průs..r.
A nejhorší je, když se sejde píčusů víc, jako v tomto případě. Projektant provede divný návrh a ještě divnější montéři ho pak provedou.
No to je opravdu na pováženou.
Ach jo........... (zle) :(
Milan Hudec:
Na rozdíl od názoru k.Fraňka mám rád nezvyklá řešení, ale do plusu.
Takže pokud bych chtěl být coby projektant zajímavý, tak použiji vedení okružní a pod.....
To co onen boreček spáchal je typ.příklad "hodně chtěl, málo uměl".
MrPeter:
Citace: Pavel Horský 28.07.2017, 07:24
A nejhorší je, když se sejde píčusů víc, jako v tomto případě. Projektant provede divný návrh a ještě divnější montéři ho pak provedou.
Tohle je pak problém - Není to vina montážníků - je to v projektu? Je! Uděláte to jinak a je tam nějakej problém (nemusí s tím souviset)? Montážníci to neudělali podle projektu - problém jde za nima. Od toho jsou projekty, aby se to podle nich dělalo. A že je projektant kokot a vymyslí takovouhle chujovinu, tak to je druhá věc. Nejen v tomto případě by měla fungovat komunikace a i projektant by měl přihlédnout ke zpětné vazbě.
Tohle je dnes celkem problém - zejména mladých, čerstvě vystudovaných inženýrů - kteří když mají vejšku, tak věděj všechno nejlíp a nenechaj si do toho kecat nedej bože od nějakýho borce v modrákách.
Podobný to je na středních školách. Tam borec, starej mazák majstr, tehdá za socíka na stavbě všechno tahal placatým kabelem a odbočoval pod stropem, tak se to učí dodnes. A pak mladáci dělaj díry do stěn a čuměj na wagosvorku jak na vagínu :D A to nemluvím o stmívatelnejch zářivkách, KNX, měničích... No, už se to ale lepší...
Trošku jsem se rozvášnil a utekl od tématu. Snad admin odpustí o:-)
Citace: Vít Rotrekl 27.07.2017, 23:53
Jako že to kreslil projektoval "na vodě" a byl nadranej jak dráteník?
No, původně jsem myslel jako že vodáci a vzduchaři za odbočkou taky zúžujou trubky. Ale tohle je taky dobrý.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 29.07.2017, 13:14
Na rozdíl od názoru k.Fraňka mám rád nezvyklá řešení, ale do plusu.
No, to není až tak úplná pravda. (beach) To že dávám přednost standardům a obecným zvyklostem, ještě neznamená že "su konzerva" ;D (i když občas ..... ) I když v totmo případě být raději konzervou než pičusem. (whist)
Taky mě baví pokud to někdo umí a trochu "si s tím vyhraje" v tom dobrém slova smyslu. Vím že ty jsi v tom expert a vždy se rád od tebe něčemu novému přiučím. ALe jak je vidět v tomto případě, ne vždy je porušení standardů k dobru a proto jim dávám přednost především u méně zkušených kolegů.
Opravdu bych si rád prohlédl dokumentaci připravenou tím takyprojektant em a poslechl si jeho argumenty na popsané řešení. Od kud jste? Že bych k vám přijel na revizi a popovídal si s tím pánem z oka do oka? (beach)
Asi by to zajímalo i jiné kolegy a tudíž je možno, pokud o to stojíte, se zde domluvit s některým z místních kolegů (z celé ČR i SR), abychom měli kompletní a odborné informace přímo z první ruky. Co vy na to?
Jan P:
Scan projektu nejdříve v týdnu v práci, pouze bych zatím v něm odstranil jméno "experta".
Osobní návštěva proč ne (je to kousek od Pohořelic /u Brna/), ale až po kolaudaci domu, až budu mít "papíry v ruce". Pán má manželku na stavebním (je to mega <->) a docela změnil přístup v okamžiku, kdy jsem, normálně a slušně, nadhodil, že toto řešení nemusí být docela ok.
Je to na ho.no, ale nechci teď v závěru potíže se zakončením stavby. Hotovo bude na konci srpna, tak pak klidně poskytnu vše potřebné. Pro mne je už stejně, co se týče elektriky pozdě. Nechám si tam od elektrikáře po kolaudaci dát "slabší" jističe.
(poklona) za informace.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana