Je běžná změna průřezu (na menší) v zásuvkovém okruhu?
Jan P:
Projektant (elektro) mi pro rodinný dům nakreslil pro zásuvky různé průřezy vodičů. Konkrétněji pro zásuvky, které jsou dále, od rozvaděče jsou vodiče 3x2,5mm2 a z předposlední zásuvky do poslední je pouze 3x1,5mm2.
Zásuvky, které jsou kousek od rozvaděče (do 2m kabelu a dále již nikam vodiče nepokračují) jsou od začátku uvedeny vodiče 3x1,5mm2. Pro všechny jsou jističe 16A
Je to trochu s křížkem po funuse, protože projekt jsem odborně nezkoumal (pouze rozmístění apod.) a elektrikáři to udělali podle toho. Snad jediné řešení, kdyby to nebylo dobré, mne napadá nechat vyměnit jističe za 13A nebo méně.
Je to běžné a bezpečné, aby se takhle měnily průřezy? Přemýšlím proč, protože úspora peněz je v tomto případě asi téměř žádná (je to standartní dům s ničím extra).
Jan Bocek:
Běžné to není.
Ale někteří projektanti se vzhlédli v možnostech struktur požadavků na dimenzování dle dovolených proudů v normě ČSN 33 2000-5-52 ed. 2
Zvláště v tabulce A.52.3, kde referenční způsob uložení ( celkem 73 způsobů) se může použit pro určení vyšší proudové zatížitelnosti .
Myslím si, že montér s praxi na takovéto "novoty" nepřistoupí.
Pokud ale dodrželi způsob uložení kabelů, tak není důvod aby byly jističe nižší hodnoty.
Je třeba proměřit zkratové proudy, věřím, že to vyjde.
Co vám ale na to řekl projektant?
František Šohajda:
Pokud ten dům je nový a zrovna ho stavíte, není problém natáhnout všude 2,5 mm!
PS:
Co jsem viděl při opravě bytu, byl byt provizorně napojen asi 5m CYKY 3x1,5 (světla, zásuvky, sporák,topení plyn kotel atd...) dodnes s tím nic majitel neudělal, co jsem se díval do krabice, měď jemně změnila barvu, je jištěná 20A v provozu je cca 20 let a zatím
"drží".Majiteli jsem to vytkl, ale nazajímalo ho to!! (zle)
Píši to proto, že je to špatně není to dobré, ale 1,5 mm Cu vydrží opravdu,opravdu hodně.
Ani vás tímto nenabádám dát do zásuvek 1,5mm vodiče!!!Určitě tam dejte dle sebe 2,5 Cu!!
Jan P:
p. Bocek: Odpověděl jednoduše - že je to ok a že to tak může být. Dokonce se potkal s elektrikáři na místě a zdůrazňoval jim, aby nedělali žádnou lidovou tvořivost, vše je podchyceno v projektu. Takže to udělali podle něho. Laicky jsem to nepochopil, proč, když v ruce drží kabel s 2.5kou, musí pro poslední 2-3 metry brát 1.5
Věřím a doufám (a asi mi nic jiného ani nezbývá), že když pod to dá svoje jméno a razítko, tak by to mělo fungovat. Dozvím se to cca. za 3 týdny.
p. Šohajda: Kdyby to šlo, nechal bych to předělat, těch "pár" metrů by nebyla velká ztráta, ale hned po nic naběhli omítači a je hotovo. Kudy co vede jsem fotil před, ale průřezy jsem nezkoumal. Všimnul jsem si toho až jsem čistil krabičky, teprve poté koukal do projektu, jestli třeba elektrikáři nepoužili nějaké zbytky kousků.
Jan Franěk:
Bežné to není a dovolím si říci že je to přímo békovina, i když to nemusí být podle norem ve výsledku špatně. Pro mě jako RT to znamená že musím ověřit každý takto zmrvený okruh výpočtem. Pokud bude na běžném RD všude na zásuvkách kabel CYKY 3Jx2.5, nemusím dále nic ověřovat. Jestliže někdo zmrví zásuvky 3Jx1.5 kabelem, jsem nucen provést ověření výpočtem. Práci navíc si samozřejmě nechám zaplatit. Tedy nekoná se žádná úspora, jen samé komplikace.
Pořád si marně lámu hlavu tím, co ho k podobnému kroku vedlo. Bohužel mě napadá jen jedna možnost a to, že onen projektant je prostě pičus. Sice to není moc odborný názor, ale můj. (whist) (zliskat) (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana