Jak správně uzemnit venkovní zařízení (kamery, Wifi AP atp.)?

(1/3) > >>

Rob B:

Řeším různé názory od různých lidí.
Instaluji kamery a venkovní Wifi AP.
V málokterých případech se instaluje na stožár, většinou na štít budovy.
Používám FTP kabely a všechny komponenty, konektory mají stínění spojené se stíněním kabelu, v datovém rozvaděči zemním PoE switche, ftp patchpanely a vše ostatní na lyžiny, rack jako takový je uzemněn jak je možno - v případě stojanových racků vlastním PEN vodičem do rozvodové elektro skříně, v případě malých nástěných rozvaděčů alespoň spojím zemnící kolík racku do zásuvky, když už nic jiného tam není přitažený.

Můj dotaz je na kamery a venkovní AP, které mají svůj zemnící kolík - zemnit, nezemnit a kam?
Nezemnil jsem to nikdy venku, protože jednak kam a jednak k rozvodu to zemnit nechci z důvodu, abych si to z rozvodu nezavedl ještě dovnitř.
Ale teď to po mě zákazník chce uzemnit.
Je to venkovní AP, na štítu budovy, kousek pod plechovou střechou na které je tažen evidentně nový hromosvod.
Tak se chci zeptat odborníků, jestli to zemnit, nezemnit a kam?
Co jsem se ptal revizáka, tak ten říkal nezemnit, v případě blesku do jednotky raději obětovat tu jednotku a nepouštět si to dovnitř.
Nicméně, pokud to zákazník nutně potřebuje, tak bych to vzal svorkou do té plechové střechy.
Rád bych se ale zeptal, co na to odborníci?

Jan Franěk:
Začal bych návodem výrobce, kde snad bude jasně napsáno, za jakých podmínek a jakým zpúsobem přizemňovat (pospojovat). Dále bude důležitá vzdálenost od vlastního hromosvodu (plechové střechy). Osobně neznám vzdálenost "kousek",  ale pouze dostatečnou vzdálenost S

Jinými slovy. Pokud to myslíte s ochranou vážně, získejte nejprve analýzu rizik zpracovanou k ochraně budovy, včetně výpočtů dostatečných vzáleností hromosvodu.

Obětování vlastní technologie bývá nejčastějším "způsobem ochrany" před bleskem. Osobně bych ovšem doporučil nasazení svodičů přepětí na všechny cesty (kabely) vedoucí dovnitř objektu. Svodiče přepětí by měli být vždy na hranicích jednotlivých zón. Podrobnosti najdete v ČSN 62 305 1-4 ed.2, případně mnoho příkladů a vysvětlení na http://www.kniska.eu/

Při návrhu a realizaci hraje samozřejmě svou roli ekonomika řešení a případné možné škody a ztráty. To musíte už posoudit spolu s investorem a projektantem ochrany před bleskem a přepětím. Tedy pokud nějakého máte

Jan Hájek:
Citace: Rob B  11.07.2017, 19:01

Co jsem se ptal revizáka, tak ten říkal nezemnit, v případě blesku do jednotky raději obětovat tu jednotku a nepouštět si to dovnitř.

To se právě vylučuje, protože to bude poškozeno tím, jak přes to půjde bleskový proud, takže vevnitř bude tak jako tak.
Základní informace máte zde:
http://elektrika.cz/data/clanky/dehn-tipy-a-triky-pri-instalaci-prepetovych-ochran-cast-12

František Šohajda:
Z praxe pozoruji že venkovní zařízení (vně budovy) nikdo moc neřeší !
I projektanti toto zařízení nezahrnují do svých projektů.
Dnes nová budova bez vnějších zařízení skoro neexistuje.
Pak dojde na revizi ,  na budově jsou nové věci a nejsou řešeny.

novy2:
Citace: Rob B  11.07.2017, 19:01

Můj dotaz je na kamery a venkovní AP, které mají svůj zemnící kolík - zemnit, nezemnit a kam?
Je to venkovní AP, na štítu budovy, kousek pod plechovou střechou na které je tažen evidentně nový hromosvod.
Nicméně, pokud to zákazník nutně potřebuje, tak bych to vzal svorkou do té plechové střechy.

Je ten  kousek väčší ako dostatočná vzdialenosť zistená pri výpočte rizika podľa normy ČSN 62 305 ? Ak nie, potom sú zbytočné úvahy či zemniť alebo nezemniť.
Tá dostatočná vzdialenosť sa týka aj vzdialenosti vodičov elektrického napájania a ftp kabelu od plecovej strechy a aj od bleskového zvodu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana