Je možny 4.5OHM odpor cívek motorku který má výkon 4KW a je schopen provozu?
Sodomka Milan:
Známý potřebuje zjistit zda jeho 3F motor na jeho cilkulárce je funkční. Motor je zapojen trvale do trojůhelníku. Ze štítku bylo možné zjistit tyto udaje:
Frekvence 50 Hz
Výkon 4KW
Proud 6.8A
Rozdělal jsem kryt svorkovnice motoru, rospojil svorky a naměřil jsem na každé cívce odpor 4.5 OHM. Při výpočtech mi ale tato hodnota moc nesedí s výkonem motoru. Provoz motroru boužel nejde zkusit známý k němu nemá přívodní kabely napájení. Proto bych se chtel zeptat zda odpor 4.5 OHM je možný a zda je motor schopen provozu?
Radek Tichý:
Mohl byste uvést ty výpočty a co vám na nich nesedí?
Miroslav Janča:
Při rychlém výpočtu mi nic neobvyklého nevychází. Výkon 4 kW - síťový proud 6,8 A - fázový proud - 3,9 A - účiník - 0,85 - impedance cívky - 102 Ohm. Naměřený proud odpovídá výkonu motoru.
Činný odpor vypovídá pouze o odporu vodiče, závisí tedy na délce a průřezu vinutí. Pro ten výkon mi připadá značně velký. Při tom proudu mi to vychází zhruba na 300 m drátu. Měříte jej správně?
Sodomka Milan:
Citace: Radek Tichý 22.11.2006, 21:20
Mohl byste uvést ty výpočty a co vám na nich nesedí?
Počítám li I=U/R => I=230/4.5 tak se I=51.11A a jedná se o proud na jedu cívku! takže celkový proud by byl nejakých 153A coš my nejak nesedí jely výkon motoru 4KW
Sodomka Milan:
Citace: Miroslav Janča 22.11.2006, 21:25
Při rychlém výpočtu mi nic neobvyklého nevychází. Výkon 4 kW - síťový proud 6,8 A - fázový proud - 3,9 A - účiník - 0,85 - impedance cívky - 102 Ohm. Naměřený proud odpovídá výkonu motoru.
Činný odpor vypovídá pouze o odporu vodiče, závisí tedy na délce a průřezu vinutí. Pro ten výkon mi připadá značně velký. Při tom proudu mi to vychází zhruba na 300 m drátu. Měříte jej správně?
Odpor cívek jsem zmeřil na 100% správně.
Pochopli jsem to zprávně, tak odpor cívek nemá vliv na výkon motoru? A motor je tedy funkční?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana