Je možny 4.5OHM odpor cívek motorku který má výkon 4KW a je schopen provozu?
Radek Tichý:
Vaše výpočty jsou naprosto mylné a jejich závěry též. Asi by to chtělo nejdřív něco nastudovat o elektrotechnic e.
Vinutím neprochází stejnosměrný proud, ale střídavý.
Miroslav Janča:
Počítáte to špatně. Kromě toho, že tam máte blbě velikost napětí (má být 400 V), tak v obvodu střídavého proudu se uplatňuje induktivní reaktance. Ta je o několik řádu vyšší než činný odpor, který jste spočítal.
Induktivní reaktanci dělají statorové plechy, na kterých jsou navinuty cívky.
Ten proud, který jste spočítal by tam téměř tekl, kdyby jste měl tu samou cívku vzduchovou, bez plechů.
Pokud budete mít někdy rozebrané síťové trafo, vyndané plechy, tak zkuste zapojit na cívku 230 V a uvidíte ten rachot, jak se z ní začoudí.
Sodomka Milan:
Citace: Radek Tichý 22.11.2006, 21:44
Vaše výpočty jsou naprosto mylné a jejich závěry též. Asi by to chtělo nejdřív něco nastudovat o elektrotechnic e.
Vinutím neprochází stejnosměrný proud, ale střídavý.
Něco málo nastudováno mám ale boužel jisté mezery ve vzdělání mám zacoš my není 2x do zpěvu :-X Boužel ani praxe není letitá.... proto jsem rád za každou radu a pomoc
Sodomka Milan:
Citace: Miroslav Janča 22.11.2006, 21:51
Počítáte to špatně. Kromě toho, že tam máte blbě velikost napětí (má být 400 V), tak v obvodu střídavého proudu se uplatňuje induktivní reaktance. Ta je o několik řádu vyšší než činný odpor, který jste spočítal.
Induktivní reaktanci dělají statorové plechy, na kterých jsou navinuty cívky.
Ten proud, který jste spočítal by tam téměř tekl, kdyby jste měl tu samou cívku vzduchovou, bez plechů.
Pokud budete mít někdy rozebrané síťové trafo, vyndané plechy, tak zkuste zapojit na cívku 230 V a uvidíte ten rachot, jak se z ní začoudí.
Tak jsem zas o neco chitřejší :) Směl bych dištak poprosit o radu a vzorce nebo nějaké odkazy kde mohu tyto veci nastudovat, jak mám v budoucnu u takovíchto případů postupovat? Velmy (poklona) !
Milan Karvánek:
Nejsem přímo odborník na točivé stroje, a už vůbec ne jejich opravář, ale než bych starší motor (jak píšete) pustil do sítě, změřil bych izolaci megmetem (kontrola na zkrat mezi cívkami a mezi kostrou) a celistvost cívek. Víc dokáží v servisu motorů. Pokud by byla dobrá izolace a celistvost, tak bych to připojil. >:D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana