Jak se vám líbí sloučení maturitního studia Silnoproud a Slaboproud do jednoho?
Lukáš Rotrekl:
Oslovila mě příbuzná, která učila na bývalé SPŠE v Brně, která je nyní sloučena do ISŠ Purkyňova, s tím, že se plánuje sloučení oborů elektro na škole do jednoho, tedy nebude Silnoproud Slaboproud, kde by studovali vše.
Oslovila mě s tím, že by chtěla znát názory lidí z praxe, potenciálních zaměstnavatelů a posbírat k tomu co nejvíce podnětů.
Já na to nemám úplně vyhraněný názor. Na jednu stranu s automatizací prorůstající do všeho budou muset mít i "silnoproudaři" nějaký vhled do slaboproudu a naopak, ale na druhou stranu,
jsou schopni za 4 roky probrat oba dva obory natolik do hloubky aby byli v praxi použitelní?
Samozřejmě vždycky víc než na znalostech záleží na "chtění" člověka, protože znalosti se dají dočerpat a nelze očekávat, že ze školy vyleze hotovej (projektant/konstruktér/montážník), ale měl by mít teoretický a případně i praktický základ na kterém bude stavět, ale tento základ by podle mě měl být hlubší, než aby věděl, že existuje asynchronní motor a taky sériová sběrnice.
Jaký je váš názor?
Miroslav Minařík:
Citace: Lukáš Rotrekl 18.06.2017, 21:29
jsou schopni za 4 roky probrat oba dva obory natolik do hloubky aby byli v praxi použitelní?
Samozřejmě vždycky víc než na znalostech záleží na "chtění" člověka, protože znalosti se dají dočerpat a nelze očekávat, že ze školy vyleze hotovej (projektant/konstruktér/montážník), ale měl by mít teoretický a případně i praktický základ na kterém bude stavět, ale tento základ by podle mě měl být hlubší, než aby věděl, že existuje asynchronní motor a taky sériová sběrnice.
No, nevzpomínám si, že by ze školy někdy vypadl hotový člověk. Vždy se musel do něčeho ještě následně zaučit. A dnešní doba má zcela jistě jiné požadavky. Ostatně asi je ta dnešní obojživelnost zřejmá. Jeden člověk zapojí domovní přípojku, nakrimpuje RJ konektor, nastaví router a odjede ...
Jan Budai:
Toto 'sloučení' oborů jsem z malé části abslovoval na své alma mater Liberecké průmyslovce https://web.pslib.cz/ .
Jednalo se o to ,že první rok oba obory (silno a slabo) měli přesně stejné osnovy. Na konci prvního ročníku se podle přání studentů a podle jejich prospěchu rozřadili třídy do finálního stavu slaboproud (automatizace a sdělovací technika) a silnoproud (průmyslová elektrotechnik a, výkonová elektronika a řídící systémy). :)
Osobně jsem tuto možnost velmi uvítal, protože jsem si mohl po prvním roce říct jestli opravdu chci studovat toto či ono zaměření. ;)
Když se ovšem dívám na učení plán obou oborů na dané škole tak mě vrtá hlavou jak to chtějí spojit (hlavně poslední 2 roky studia které jsou přímo odborově založené). :-\
Lukáš Rotrekl:
Právě můj první dotaz byl, jestli to bude tak, že první třeba dva roky budou mít všechno dohromady, pak dva roky odborné volitelné předměty, ale ne, má to být komplet nalajnováno, bez nějaké specializace nebo zaměření nějakým směrem.
Pavel Horský:
Lukáši, sloučení je detail.
Jak ze již bylo uvedeno, ve škole dostane každý hlavně potřebný základ k celé problematice našeho oboru a pak přijde to hlavní......ži votní doladění.
Víc mi vadí jakési rychlokvašky, které po kurzu mohou vykonávat jakéhosi elektrikáře. To beru jako špatný vtip.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana