Je třeba informovat distributora při závadě v HDS zjištěné při revizi?
Radim Strycharski:
Měřil jsem opakovaně. Vždycky nejdřív standardně zleva doprava, protože jsem tak zvyklý, ale právě u té třetí fáze opakovaně, protože tak měřím vždycky, když mám pochybnost o správnosti zpravidla nedostatečným kontaktem. Dalším měřením se hodnoty obvykle "umoudří", ale tentokrát ne. Navíc se ještě naměřilo odpovídající navýšení dále v instalaci.
ACEOF ACES:
Citace: Radim Strycharski 02.06.2017, 08:10
U této závady jsem jednou udělal docela záhadné měření. Byla vadná svorka PEN v HDS, před pojistkami a před svorkou PEN naměřeno 0,22/0,22/0,23 Ω, za pojistkami a před svorkou PEN obdobně. Ale za pojistkami a za svorkou PEN 3,9/3,9/4,9 Ω. Obdobně v dalším rozvodu impedance úměrně narostla, ale pořád s tím výrazným rozdílem ve třetí fázi, např. 4,3/4,3/5,3 Ω. Zátěž nebyla připojena žádná, napětí ve všech fázích stejné. Po opravě svorky PEN se impedance srovnala ve všech fázích na stejné a normální hodnoty. Měřeno Eurotestem 61557. Nenapadá někoho vysvětlení?
Napadá mne, že by to mohlo být tím, kdyby ta třetí fáze měla vyšší indukčnost, než mají první a druhá fáze.
Žvak Petr:
Dnes jsem jel okolo tohoto objektu a zastavil jsem se podívat - závada trvá. :'(
Asi 30cm vedle této HDS je svod hromosvodu. Měl jsem u sebe KEW4200 a napadlo mě ho změřit. 19,35 ohmů. Vzal jsem 2m šňůru a propoji přívod PEN s FeZn pod měřící svorkou.
HDS není uzemněna.
Naměřil jsem 3,43ohmů. Omylem jsem přepnul na "A" - unikající proudy. Měřák mi ukázal
1,26A. Teď jsem s toho trochu zmatený.
Proč mi MP ukazuje tuto hodnotu?
Rozmahel Vladimír:
Je to v podstatě bludný proud. Zemniče jsou propojeny / nebo jste je právě propojil / a proud vodičem PEN si najde vždy vodivější cestu přes nejbližší uzemnění. Může to souviset s tou závadou na spoji PEN.
Jaké z tohoto zjištění plyne poučení?
Rozpojit svorku hromosvodu bez předchozího ověření proudu je velmi odvážná činnost.
Tento svod může v extremu suplovat přerušený vodič PEN a na rozpojených koncích se může objevit nebezpečné napětí, atd...
Rekord mám v jednom zemědělském podniku, kdy se svodem hromosvodu uzavíral proud cca 35A.
Žvak Petr:
Citace: Rozmahel Vladimír 05.06.2017, 12:22
Je to v podstatě bludný proud. Zemniče jsou propojeny / nebo jste je právě propojil / a proud vodičem PEN si najde vždy vodivější cestu přes nejbližší uzemnění. Může to souviset s tou závadou na spoji PEN.
Právě, že se mi nezdá, že by to bylo závadou. Ta HDS není připojena na žádný zemnič. Ani svůj
ani základový. I když.....po PE vodiči na kostru ventilátoru na střeše a jímací soustavou do země.
Kdyby ten PEN odešel úplně, asi by to ten hromosvod držel.
Teď jsem tam psal. Je to týden a je tam 24 bytů :-X
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana