Musí mít pračka a sporák každý samostatný jištěný obvod?

<< < (2/6) > >>

František Šohajda:
Citace

Jen stále žasnu,  že elektriku v RD mnozí svěřují elektro zedníkům, místo kvalifikované firmě s Oprávněním provádět tyto práce. A navíc mít jistotu a záruku, včetně předané dokumentace.

To budeme stále více žasnout! Proč,protože nejsou na trhu elektrikáři a nebudou !
Stále se s tím setkávám častěji, zejména tam ,kde je v rozvaděči FI ....tam už dochází síly
elektrozedníko vi a pak mi volají! (zle)
Pak je veselo,když jsou kabely uloženy pod drahými obklady ,  je jich málo, nebo málo drátů! ;D

Pavel Horský:
Citace: Henryk  23.05.2017, 16:22

Ja mam zafixovano, ze tyto spotrebice musi byt samostatne.

Máte to zafixováno velice správně. Fixaci prosím přeneste na vaše "elektrikáře".
U okruhu pračky bych přivřel oko s napojením zásuvky u umývadla, ale už bych nepřivíral na společné napojení např. zásuvky napájecí el. topný žebřík.

Vždy samostatně:

El. sporák
El. varná deska
El. trouba
Mikrovlnná trouba
Myčka
Pračka
Sušička
Drtič (odpad kuch. linky)

atd. atd. atd.

Henryk:
 panove,
velice vam  (poklona)  za odpovedi a vasi uprimnost.
Jeste bych situaci konkretizoval a poprosim vas o vyjadreni, kdyz vam napisi nasledujici.

1. Sporak je napojeny s dalsimi 2 zasuvkami v mistnosti (kde se predpoklada pouzivani zehlicky a rychlovarne konvice) + svetlem (bocnim, ne hlavnim v mistnosti)
2. Zasuvka k pracce je pripojena na 1 zasuvku v predsini.
3. Dostal jsem informaci, ze normy jsou pouze doporucujici, ne vsak zavazne, takze v tomto zapojeni problem neni.
4. Dle revizniho technika je vse v poradku.

Velice vam  (poklona)  za cas a ochotu se o tomto tematu bavit.

Vít Rotrekl:
Citace: Henryk  26.05.2017, 10:33

1. Sporak je napojeny s dalsimi 2 zasuvkami v mistnosti (kde se predpoklada pouzivani zehlicky a rychlovarne konvice) + svetlem (bocnim, ne hlavnim v mistnosti)

To je plynový sporák s elektrickou troubou? - Jestli ano - tak je to špatně. Pokud je to jen samostatný plynový sporák, tak by to asi bylo OK. I to světlo z hlediska norem je přijatelné...

2. Zasuvka k pracce je pripojena na 1 zasuvku v predsini
Nelíbí se mě to

3. Dostal jsem informaci, ze normy jsou pouze doporucujici, ne vsak zavazne, takze v tomto zapojeni problem neni
Normy doporučují bezpečnostní minimum. Myslím, že jestli si toho tady všimne Honza Hlavatý, nebo někdo kdo je zběhlý v legislativě více, tak toto tvrzení lépe vyloží.

4. Dle revizniho technika je vse v poradku.
Tady by se hodilo říci:
 - Je to podle projektu? - Aha, projekt neexistuje, nejspíš... takže se můžete těžko s někým dohadovat, že to podle toho neudělal
 - Je to provedeno tak jak jste si vy to objednal a přál? - Jestli že není, tak můžete dodavateli pozdržet platbu, než to uvede do stavu dle vašich přání... Ovšem za předpokladu, že to máte nějak podchycené na papíře. Smlouva o dílo... nebo minimálně nějaká korespondence. ..
Teď vás nechci urazit, ale...
 Pokud nemáte žádnou dokumentaci, podle které to měla firma udělat, tak je to váš smolík. Nevím jestli jste měl požadavek "nějak to udělejte, hlavně ať to nestojí moc peněz." Nebo takovýto podobný. Pak budete mít zase smolíka.
 Já vím, je to boj. V dobré víře se obrátíte na "odborníka",  ale bohužel svět je zlej a plnej vyčůránků, kteří to nějak sbastlí a doufají že jim to projde... Opět pokud se nemáte o co opřít - projekt smlouva, korespondence, kde máte nějak vyspecifikován o, jak se má co provést, tak to budete opět váš smolík.
 - Revizní technik spřátelený s montážní firmou/živnostníkem nikdy nenajde závadu a vždy to bude v pořádku... (zle)

Pavel Horský:

3. Dostal jsem informaci, ze normy jsou pouze doporucujici, ne vsak zavazne, takze v tomto zapojeni problem neni.

Doporučení norem je však potřeba brát jako minimální požadavek, pod který se nesmíte dostat. Pokud uděláte něco v rozporu s normativním doporučením, máte všeobecně problém a to jak s revizním technikem, tak s případným soudním sporem.

Pokud je el. sporák napojený společně s dalšími zásuvkami v místnosti na jeden okruh, jeden jistič, pak je to samozřejmě problém a to dost velký.
A pokud je dle vašeho RT vše v pořádku, vězte, že chtěl jen dostat zaplaceno a stav elektroinstala ce ho moc nezajímal. Jen v mém okolí operuje dost revizních techniků, kteří jsou schopni za peníze podepsat i neskutečné věci.

Zrovna včera jsem se dostal k revizím hromosvodů Výchovného ústavu pro mládež. Výchozí revize 2008, periodická revize revizním technikem Aloisem Nedvědem vykonána v roce 2012 dle ČSN 34 1390 (neplatná již od roku 2006).

Vyjádření k zemnící soustavě: Soustava hromosvodu je spojena na uzemňovací soustavu. Uzemňovací soustavu nelze popsat, nebyla předložena dokumentace uzemnění budovy  
I ten největší blbec by poznal, že je vše špatně, protože ze země zcela jasně a viditelně vylézá AlMgSi8.
Okapové svorky ten objekt nikdy neviděl. Kolem okapu jsou pro jistotu oddálené pytle. Hrozné.
Na šikminách pak jen jedna podpěra u okapu, aby drát tak nějak držel, jinak podpěra nikde žádná, drát leží přímo na taškách.

Zjištěné závady: V průběhu revize nebylo shledáno nedostatků
Na základě výše uvedených skutečností je možno hodnotit, že ochrana před bleskem je z hlediska bezpečnosti schopná provozu.

Pan Nedvěd dostal zaplaceno za lži a šlendrián. Dle mého soudu by měl okamžitě a doživotně přijít o osvědčení, oprávnění, razítko, občanský a očkovací průkaz.

On je revizní technik a revizní technik. Smutné je, že těch, jak já říkám, xindlů, je stále více než těch poctivých.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana