Jaký je rozdíl v postupu u kontroly el.bezpečnosti u ZP tř.ochrany I a II?

(1/3) > >>

KristýnaKoh:

Jaký je hlavní rozdíl v postupu u kontroly elektrické bezpečnosti u ZP třídy ochrany před úrazem elektrickým proudem I a II a v čem se liší?

Jan Bocek:
Nevím co myslíte zkratkou ZP.
Ale pokud jde o elektrické spotřebiče,
tak vše je srozumitelně uvedeno v ČSN 33 1600 ed. 2

Jan Franěk:
Citace: Jan Bocek  23.05.2017, 18:02

Nevím co myslíte zkratkou ZP.

Zdravotnické přístroje.  ;)

Myslím že brzo odpoví některý ze zkušených kolegů co se tímto zabývají.

František Šohajda:
ZP (zdravotnické přístroje) jsou přímo zakázány v úvodu normy ČSN EN 1600 ed.2
s touto normou "revidovat".

Už jsem viděl spoustu revizních dokumentů na ZP s touto normou revidované-  což je špatně, jsou pak neplatné.....a le většina lidí neví, tak to platí, jsou spokojeni že mají
revize!
Opak je pravdou, že nic nemají a v případě úrazu se jde do tuhého! ;)
U ZP je to trochu složitější.... je na to norma samostatná ale je zejména zákon o zdravotnických prostředcích a tam je napsáno kdo by měl takové věci dělat...jejich praxe a pod... (norm)

Proto já ZP přenechávám odborníkům, zejména servisních technikům s vysokou školou i tak to pokulhává....a to dost!
Ono se tomu neříká revize ale PBTK!!  (preventivně bezpečností technická kontrola)
Je to na delší školení.

Jan Bocek:
Pokud by tazatelka napsala, že se jedná o zdravotnické elektrické přístroje
podle ČSN EN 60601-1-12, která platí od roku 2016, pochopili bychom, že se nejedná o Elektrické spotřebiče dle ČSN 33 1600 ed. 2, kde rozdíl v kontrole mezi třídou ochrany I a II je dobře vysvětlený.

Jsem také zvědavý na zkušenosti, jaký je rozdíl v těchto kontrolách mezi spotřebiči a zdravotnickým elektrickým přístrojem ( ZEP)

V úvodu normy ČSN 33 1600 ed. 2 je jen uvedeno pro rozsah platnosti, že se norma nevztahuje kromě jiného, také na zdravotnické elektrické přístroje.

Již jsem se setkal s tím, že tyto ZEP mnozí označují jako MEP ( medicínské elektrické přístroje) a při kontrolách a revizích ignorují ostatní elektrické spotřebiče. Pak zase přicházejí jiní, kteří kontroluji jen ES - elektrické spotřebiče. Každá kontrola má jiné lhůty a občas se stává, že některé spotřebiče a přístroje nejsou v seznamech uvedeny vůbec. Pro mne je to okrajová záležitost a laboratoře moc nereviduji, ale občas se najde zákazník. Proto uvítám informace od těch, kteří mají  se ZEP bohaté zkušenosti a dovedou rozlišit hlavně ten rozdíl mezi kontrolou ZEP a ES.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana