Jak instalovat přepěťovou ochranu do neměřené části instalace?
Jozef Baránka:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 25.04.2017, 10:56
Osobně nevidím moc důvod pro instalaci SPD před elektroměr, kromě ochrany elektroměru.
.. napríklad, keď rozvádzač obsahuje dva a viac elektromerov.
J Lhava:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 25.04.2017, 10:56
Osobně nevidím moc důvod pro instalaci SPD před elektroměr, kromě ochrany elektroměru.
V bytových domech to může mít zejména ekonomickou výhodu, protože kdybych mohl osadit jeden SPD 1 (jak to po mě chtějí mnohé normy na přívodu do LPZ 1) do společné neměřené části v elektroměrovém rozvaděči, tak by to bylo mnohem levnější, než když bych osazoval např. 50, 70, 100 ks za elektroměry do měřených částí. To samozřejmě nikdo nezaplatí.
PRE např. v připojovacích podmínkách v čl. 3.11 osazení SPD typu 1 do neměřené části nedovoluje (bez ohledu na existenci PNE 33 0000-5 ed. 3). Na území PRE je tudíž ekonomicky nereálné v bytových domech SPD typu 1 vyřešit. Byť ČSN EN 62305-4 ed. 2, čl. 7 a ČSN 33 2000-5-534 ed. 2, čl. 534.4.1 po mě požadují, abych SPD typu 1 osadil.
Vlado Konrád:
Nemusí to byť až také jednoduché a je jasné, že rozvodné závody sa tomu bránia a povoľujú v ojedinelých prípadoch. Príklad obec 300 domov a 200 má inštalované SPD v nemeranej časti, teda na rozhraní prípojky a odberného zariadenia. ak je to za SPP nie je problém, v prípade poruchy SPD vypnú poistky v skrinke. Ak je SPD pred SPP je problém, a podobne v kábelových sietiach . Nájsť poruchu musí vlastník sietí a nemusí to byť jednoduché. Proste chcú sa vyhnúť problémom s dodávkou. Naviac nemá to význam, SPD chráni majetok toho, čo to zafinancoval a nie majetok cudzí. Svojho času sa u nás na vn vedeniach inštalovali zvodiče skoro na každom stožiari, ktorý bol uzemený. Pár porúch zvodičov a ťažká identifikácia poruchy to vyriešila.
František Šohajda:
Ono to je o neochotě další věci servisovat !
Distribudce se brání zuby nechty něčeho, co by jim vzalo prachy za údržbu! :-\
PS: Mám nedávnou zkušenost z distribucí.... chtěl jsem jim předat trafo vn-nn 400kVA..
Protože už nebyl pracovník, co měl zkoušky na vn a mladý neměl praxi a ani si to dělat nechtěl....
Trafo chtěli samy nejprve "zrekonstruovat" cca cena byla 280 000.-Kč a pak si by ho vzali pod své křídla, (samozdřejmě s platnou revizí) chtěly to po nás zaplatit a pak by si ho
vzali do svého teritoria.. (zle)
A u přepěťovek v neměřené části to bude to samé počínání!
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jozef Baránka 25.04.2017, 15:29
.. napríklad, keď rozvádzač obsahuje dva a viac elektromerov.
Pak si bude muset dva a více odběratelů zacvakat svůj SPD. Každý řeší problém svůj, nikoliv cizí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana