Jak instalovat přepěťovou ochranu do neměřené části instalace?

(1/5) > >>

Tým Elektrika:
OPP#8 Jak instalovat přepěťovou ochranu do neměřené části instalace?
    Jak instalovat přepěťovou ochranu do neměřené části instalace? Co se stane v obvodu, pokud bude ochrana až za měřením a je možné, že by dodavatel energie odmítl tento způsob instalace? Proč vlastně chtít instalovat svodič přepětí před elektroměr? Kdy to má opravdu logický důvod?

Plné výpovědi ostatních odborníků naleznete zde...

Jaké jsou vaše zkušenosti s instalací svodičů přepětí
před elektroměrem?

Miroslav Minařík:
Podle toho, co mi říkáte, tak usuzuji, že na umístění svodiče přepětí před měřením má každý distributor jiný názor. resp. to, co jedna energetika povolí bez problémů, druhá to může shodit ze stolu.

Není to spíše nevhodnou deklarací potřeby umístění, než pouze to, že by to některý z úředníků zamítl jako obecné nařízení?

Jirka Š. Svejkovský:
SPD předpokládá určitý servis ze strany provozovatele. Pokud to hodíme na distributora, bude to na něm a to se mu nechce, stojí to čas a peníze.

Pokud zůstane v majetku odběratele, bude chtít přístup do neměřené části distributora a to se mu asi taky nechce (vyjma výjimečné situace při poruše) moc povolovat.

Osobně nevidím moc důvod pro instalaci SPD před elektroměr, kromě ochrany elektroměru. Ten ale není můj, tak proč by mě to mělo zajímat. Snad ještě ochrana přívodního kabelu, ale ten jsem ještě zničený bleskem neviděl, ta pravděpodobnos t je celkem malá.

Václav Třetí:
Já použití SPD před elměrem nevidím také jako zásadní, ani v mnoha případech jako přínosné. Je-li elměr vzdálen od objektu několk metrů, či desítek metrů, může se zhoršit ochrana v objektu samotném.

A jak napsal kol. Svejkovský, ochranu elměru nechť si řeší distributor. On to řeší až následně - výměnou poškozeného kusu, zřejmě to mají spočítané že je to levnější a méně pracné.

Jan Hájek:
K podnikové normě PNE 33 0000-5  Umístění přepěťového ochranného zařízení SPD typu T1 v elektrických instalacích odběrných zařízení 3. vydání Přistoupily všechny energetiky (ČEZ Distribuce,E.ON ČR, E.ON distribuce, PRE distribuce),  takže by neměl být nikde problém.
V praxi se ovšem lze běžně, zvláště v Praze setkat s neochotou, která vyžaduje další jednání.

Umístění kvalitního svodiče bleskových proudů do distribuční soustavy, za peníze klienta vylepšuje stabilitu sítě, což si ne všichni zúčastnění uvědomují. V sousedním Německu je situace spíš taková, že distributoři k instalaci svodičů spíše vybízejí. Je to na snadě, vůči zákazníkovi totiž zodpovídají za to, že výsledky měření elektroměru, nebudou ovlivněny přepětím.

Umístění před elektroměrem se však týká hlavně bytových domů, kde je v místě vstupu vedení do objektu neměřená část.

Myslím, že bude stačit jeden soud, kde se použije argumentace na Směrnici Evropského parlamentu a rady 2004/22/ES:
4.    Přípustný vliv poruch
4.1    Obecně
Protože jsou elektroměry přímo připojeny k napájecí síti a jednou z měřených veličin je také proud, platí pro elektroměry speciální elektromagneti cké
prostředí.
Elektroměr musí vyhovovat elektromagneti ckému prostředí třídy E2 a kromě
toho musí splňovat požadavky uvedené v bodech 4.2 a 4.3.
Elektromagneti cké prostředí a přípustné vlivy se musí vyrovnat se situací,
kdy působí dlouhodobé poruchy, které však nesmí ovlivnit přesnost více,
než činí hodnoty kritické změny, a dále přechodové jevy, které mohou
způsobit dočasné zhoršení nebo ztrátu funkce nebo provozuschopno sti;
po jejich doznění se ale musí funkce elektroměru a jeho provozuschopno st
obnovit a přesnost nesmí být ovlivněna více, než činí hodnoty kritické
změny.
Tam, kde existuje nebezpečí častého výskytu bouřek nebo kde převládá
nadzemní elektrické vedení, musí být metrologické vlastnosti elektroměru zajištěny.
A bude v ČR situace, kdy to bez SPD typ 1 nepůjde vůbec.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana