Co nám přináší/mohla by přinést, nová ČSN 33 2000-6 ed.2?
Jan Franěk:
Osobně mi vadí především to, že podobné novely, ať už jde o zákony, vyhlášky, nebo normy, často v podstatě jen zpřísňují stávající stav, ale neřeší přímo vlastní problémy u daných témat. I proto se snažím trochu rozpoutat diskusi na toto téma a ed.2 revizácké normy mi posloužila jako jeden z dobrých důvodů.
"Zoufalej" jsem hlavně proto, že nejvíce postižení podobnými předpisy, jsou především ti poctivci, co se snaží držet v nastavených mantinelech. Nemohu prostě říci že v tomto místě nesouhlasím s rychlostí 50km/h a myslím si že 70km/h je zde ok protože tady není koho, nebo co ohrozit. Nedodržením rychlosti se vystavuji postihu i možnosti odebrání řidičáku. U předpisů je to stejné. Nechce se mi prostě riskovat s tím, že mi to 99x projde a po 100té za chybu (rychlost) prostě zaplatím. ALe na rovinu, není jednoduchá ani verze - vše dodržuji. Člověk působí jak exot, ostatní na něj troubí (přece okolo není žádný dům i když cedule konec vesnice je ještě 2km předemnou) a riskantně předjíždějí přes plnou čáru a klepají si na čelo.
Jistě to mnozí znají z vlastní zkušenosti. Čím dál tím více vidím, že krom studování vlastních předpisů, musím více studovat i zákony a bohužel stát se štikou, co ve vodách zákona umí plavat, především proto abych ochránil sebe sama. Bere mi to zbytečně energii, kterou bych mohl a chtěl věnovat přímo oboru. Ale evidentně není jiné cesty, pokud nechci být jen listem unášeným větrem sem a tam.
Ještě se zeptám těch, co diskutovanou normu již četli. CO vše vám na nové normě vadí? CO spatřujete naopak jako pozitivní?
Osobně jsemsi s chutí přečetl postupy měření a testování, například proudových chráničů. Sice bych měl pár připomínek, ale celkově to hodnotím celkem kladně.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk 19.04.2017, 08:06
... CO vše vám na nové normě vadí? CO spatřujete naopak jako pozitivní?
...
Tak začneme třeba bodem 6.3.1 - je podle této normy "revize", když u bytového prostoru budu posuzovat shodu s "33 2130"?
Nebo 6.3.2 - "...zda je tato elektroinstala ce řádně provedena" to je ale hodně subjektivní a nepovažuji tu formulaci za nejlepší
A 6.3.3 - "realizace opatření pro zhodnocení elektrické instalace pomocí prostředků, kterými je prokázána její účinnost" - tak to asi překládal někdo, kdo možná dobře umí anglicky, ale vůbec netuší, že při revizi jde o bezpečnost, protože nejde o účinnost elektrické instalace, ale o účinnost ochranných opatření
mám pokračovat?
Měření odporu zemniče v příloze C - to je celkem pěkně popsané a rozebrané, měření uzemnění je hodně o tom, že nestačí "stisknout Start a poznamenat si údaj z displeje", ale je třeba vědět co a proč mi to ukázalo.
Verenavský:
Docela by mě zajímalo kde vznikají evropské normy.
A proč se jim říká evropské, když třeba ve Francii funguje aktivní hromosvod, v Německu používají zásuvky Schluko ..atd.
IM:
Citace: Verenavský 19.04.2017, 13:34
Docela by mě zajímalo kde vznikají evropské normy.
A proč se jim říká evropské, když třeba ve Francii funguje aktivní hromosvod, v Německu používají zásuvky Schluko ..atd.
Zásuvky jsou dle národních norem. To nevíte? A aktivní hromosvod je osazován i u nás. Proč? To si domyslete. :'(
Radim Strycharski:
Rozumí někdo tomu, proč u nových instalací včetně chráničů postačí ověření chrániče změřením I∆ a u nových instalací připojených k již existujícímu chrániči se musí změřit čas vypnutí?
(čl. 6.4.3.7.1)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana