Co nám přináší/mohla by přinést, nová ČSN 33 2000-6 ed.2?

(1/49) > >>

Jan Franěk:
TAk jsem si cca dvakrát prošel novou revizáckou normu a máme se tedy na co těšit. Ještě se raději zúčastním ještě nějakého školení na toto téma, abych si porovnal své závěry s ostatními kolegy, ale už teď je mi jasné, že dodržet její ustanovení nebude vůbec snadné, né-li v některých případech i nemožné.

Jako celkem zásadní vidím mimo jiné třeba požadavek na podpis revize od projektanta a montážní firmy. Co se týká nové bytové výstavby, tam předpokládám alespoň nějakou základní dokumentaci. I když si třeba nedovedu představit že budu shánět projektanta od typového projektu, kterých je prodáno na desítky, stovky a možná i tisíce. Co když projektant už není, nebo nemá par.10 a odmítne mi to podepsat?
Ale větší problém spatřuju u rekonstrukcí (především částečných, nebo pouze bytových jader) kde je mnoho elektriky pácháno zedníky, nebo meloucháři či kutili, v drtivé většině případů jsou tito bez vlastnictví platné vyhl.50.

CHtělo by se mi plesat nad tím, že se konečně udělá v elektrice pořádek, kdybych nevěděl jak to pak chodí v praxi. Obávám se tedy, že to jen přiostří debaty nad tím jestli lze vykonat výchozí revizi bez dokumentace a dalších podkladů, či nikoliv a pro mne ve většině případů pak i odchod z bytu, bez provedení revize, pokud nebudou podklady dodány, nebo majitel nebude ochoten za jejich doplnění řádně zaplatit.

Začneme pomalu dělat pořádek v oboru a "učit" své zákazníky tomu, jak to dělat správně, nebo začneme zase hledat právnické kličky k tomu abychom "omluvili" své vědomé opomenutí základních požadavků norem a předpisů u případného soudu.

Osobně se těším až kolegové Hlavatý a Boček, dají dohromady povinnosti provozovatelů a dalších zúčastněných a jak hluboce doufám, podělí se o to s námi. Pro mne to bude případně výborná pomůcka k jednání o provádění revize.

A jak to vidí ostatní revizáci?  ;)

David Hruda:
Tato norma potvrzuje, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly.

J Lhava:
Citace

Jako celkem zásadní vidím mimo jiné třeba požadavek na podpis revize od projektanta ...
Uprimne, pokud nebudu delat autorsky dozor, tak kazdeho s nejakym podpisem poslu nekam. Viz prislusna kapitola o autorskem dozoru v bakalarce.

Citace

Osobně se těším až kolegové Hlavatý a Boček, dají dohromady povinnosti provozovatelů a dalších zúčastněných a jak hluboce doufám, podělí se o to s námi.
Urcite podeli, ostatne proto to davame dohromady. Pokud mate k dane veci kdokoli jakekoli podnety, klidne je posilejte do posty.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  17.04.2017, 17:18

Jako celkem zásadní vidím mimo jiné třeba požadavek na podpis revize od projektanta a montážní firmy. Co se týká nové bytové výstavby, tam předpokládám alespoň nějakou základní dokumentaci. I když si třeba nedovedu představit že budu shánět projektanta od typového projektu, kterých je prodáno na desítky, stovky a možná i tisíce. Co když projektant už není, nebo nemá par.10 a odmítne mi to podepsat?
  ;)

Tak ono prací konaných na základě nařízení, nikoli v rámci dobrovolného obchodního vztahu není zas tak mnoho.
Kolegové s právním rozhledem jistě vyjmenují situace další, mne napadá pouze režim stavu ohrožení státu, práce související s výkonem trestu vylučuji s ohledem na spolehlivost.

Jan Franěk:
 (poklona)  za reakce kolegové.

Krom jiného mě třeba zajímá, co dělat pokud narazím na tento názor.
Citace: Jan Hlavatý.  17.04.2017, 17:39

Uprimne, pokud nebudu delat autorsky dozor, tak kazdeho s nejakym podpisem poslu nekam.

Sice nechápu úplně proč se nepodepsat pod svůj projekt do revizní zprávy, když vás jako projektanta investor k dozoru nepozval a vy tak nemáte možnost skontrolovat soulad s původním návrhem, což nakonec stejně bude muset provést revizák a vy můžete jen podepsat autorství původního návrhu. Tedy jinými slovy nenesete odpovědnost za vlastní provedení, které nemůžete nijak ovlivnit, ale pouze za vámi vypracovanou dokumentaci.

Co má ale potom RT dělat, když například :
a) projektant odmítne podepsat revizi
b) Zástupce montážní firmy odmítne podepsat revizi, nebo neexistuje (melouchář a pod)

Nějak krom povinností, postrádám i možné návrhy na konkrétní řešení v těchto situacích.
Tedy zase jen zmatek, dohady a několik možných cest, jak to řešit. Ale která bude ta správná?  (whist)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana