Pokud při závadě napíši v revizi odkaz na starší normu je to špatně?

<< < (3/5) > >>

Radek Sabaš:
A jak zjistit kdy byla elektroinstala ce uvedena do provozu? Když jdu do bytu s novým majitelem, který o bytě neví vůbec nic? Už jsem se setkal s elektroinstala cí v domě, který se konkrétně rekonstruoval svépomocí v roce 2005 kdy původní majitel elektrikář důchodce měnil kabely AGY za AYKY, které byly na půdě 20let krásně smotané v klubku. Nové majitelce, jsem zdělil, že pod 12 let zrekonstruovan ou el. instalaci se nepodepíšu, ale není přímo životu nebezpečná. Dostal jsem 200kč a žádnou rev. zprávu jsem nepsal. Elektroinstala ce vypadala vážně hezky, neopotřebované zásuvky CLASSIC, jističe OEZ, na první pohled vážně po rekonstrukci. Jenže v roce 2005 někdo ušetřil 6000kč na kabelech AYKY.

Maroš Klein:
A načo sa trápiť s odkazmi na neznáme normy?
Neviem rok, neviem normu, nepíšem na ňu odkaz. Nezisťujem, nepátram, netratím čas, píšem nedostatok.
Revízia nie je o dodržaní všetkých požiadaviek na ňu kladených, ale o nastavení zrkadla inštalácii.
Veď ak nie je elektrická inštalácia zriadená a prevádzkovaná v súlade s predpismi, potom sa nedá v súlade s predpismi ani vykonať revízia.
V takýchto prípadoch je to hlavne o schopnostiach RT posúdiť riziká v čase revízie s primeraným návrhom opatrení.

Jan Bocek:
Citace: Maroš Klein  16.04.2017, 21:45

V takýchto prípadoch je to hlavne o schopnostiach RT posúdiť riziká v čase revízie s primeraným návrhom opatrení.

Občanský zákoník předpokládá schopnosti revizního technika.

Revizní technik elektro má povinnost  provádět revizi s potřebnou péči ( § 2590 OZ ).
A protože je profesionál, tak musí jednat povinně s odbornou péči ( §5 OZ ).

Ale když spadneme na zem, tak uvedená závada by měla být definována tak, aby elektrikář, který bude odstraňovat závady, aby to pochopil, co má vlastně s tou závadou udělat.
Některé "závadovníky" jsou dosti zavádějící.... .někdy hodně obecné.

Verenavský:
Citace: Maroš Klein  16.04.2017, 21:45

A načo sa trápiť s odkazmi na neznáme normy?
Neviem rok, neviem normu, nepíšem na ňu odkaz. Nezisťujem, nepátram, netratím čas, píšem nedostatok.
Revízia nie je o dodržaní všetkých požiadaviek na ňu kladených, ale o nastavení zrkadla inštalácii.
Veď ak nie je elektrická inštalácia zriadená a prevádzkovaná v súlade s predpismi, potom sa nedá v súlade s predpismi ani vykonať revízia.

Bohužel v ČR se odkazy na normy při neshodách psát musí. A nová 6-ed.2 je to přímo vyžaduje.
Nechci při neshodě psát odkaz na normu která už neexistuje.

Verenavský:
Citace: Jan Franěk  16.04.2017, 12:34

A co UNMZ? Hned u zdroje.  (norm)  Na Google hledat normy je tak trochu zoufalost.  ;)

Nehledal jsem jednotlivé normy ale seznam elektrotechnic kých norem (33) s dobou platností a se souběhem norem dosud ještě platných.
Našel jsem na goolu velice dobře vypracovanou tabulku, kde jsou uvedeny i veškeré změny i
souběh dosud platných norem. Dost to prořídlo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana