Necháváte si provádět revizi nebo děláte revize i na zkoušečkách napětí?

(1/5) > >>

Jiri Velich:

Necháváte si provádět revizi nebo děláte revize i  na zkoušečkách napětí?

Pavel Horský:
Osobně bych se divil, kdyby si živnostníci elektro s osvědčením k činnosti provádění revizí vyhrazených el. zařízení prováděli revize prodlužovacích kabelů, spotřebičů a ručního nářadí. O zkoušečkách snad ani nikdo nikdy neuvažoval  ;) :D

Jiří Schwarz:
Pavle, když jsem dostal nový měřák, na čem myslíš, že jsem zkoušel co vše umí?
Já jsem i pomocí alobalu vytvářel "velkoplošnou elektrodu" a zkoušel dotykový proud nabíječky na mobil...  ;)

Ale vážně. Pokud jde o "zkoušečky",  tam ani tak nejde o revizi, jako pravidelné ověření že funguje...
Kdo dostal "ránu" protože měl vadnou zkoušečku, určitě ví co myslím...
A ještě horší je, když to není "závada, ale blbá vlastnost"!

A proto nerad vidím malé levné přístroje (digitální multimetr M830, nebo větší s kleštěmi DMM266, atd...),  které mají jen 2 rozsahy pro měření AC napětí, menší do 200V. Tam je totiž jen jednocestný usměrňovač a když budete měřit např. na nepřipojené žíle v kabelu, nezměří vám indukované napětí, i když tam bude  (zle)

Jirka Š. Svejkovský:
Kolega nejspíš myslí periodickou zkoušku vn zkoušeček podle ČSN EN 61243-1.

Každá zkoušečka musí být zkoušena v termínech, které závisí na způsobu uložení, četnosti používání a výcviku uživatelů, nejpozději jednou za 6 let.

Sami to samozřejmě neumíme ...

Jan Bocek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  29.03.2017, 09:03

Kolega nejspíš myslí periodickou zkoušku vn zkoušeček podle ČSN EN 61243-1.

Každá zkoušečka musí být zkoušena v termínech, které závisí na způsobu uložení, četnosti používání a výcviku uživatelů, nejpozději jednou za 6 let.

Sami to samozřejmě neumíme ...

Taky si myslím, že tazatel měl na mysli zkoušečky a OP pro vn. Pře revizích vn rozvoden vždy vše naložím a odvezu do zkušebny ČEZu. Kontrolované předměty dostanou známku STK a protokol o zkoušce.

Zkoušečky napětí nn jsou indikační přístroje a každý uživatel je povinen provést zkoušku před použitím. Dokonce v době "pravěku elektriky" nám mistr každý týden kontroloval stav vodičů a hrotů zkoušečky napětí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana