Je možné, aby špatně dotažený nulový vodič odpálil indukční plotýnku?

(1/3) > >>

Václav Crha:

Může špatně dotažený nulák modrý, pracovní vodič na svorkovnici sporáku se čtyřmi indukčními plotnami způsobit přepětí, které odpálí indukční modul u dvou ploten?
Plotny nebyly dosud použity, pouze trouba.
Sporák je nový, používaný cca dva měsíce.
Připojení provedl elektrikář.
Přívodní kabel je pětižilový.

Jan Franěk:
Nedotažený vodič N (častěji ale rovnou vodič PEN),  bývá častým problémem a ano, může způsobit poškození elektroniky.
Osobně jsem řešil vekou škodu po upadlém N vodiči v rozvaděči, kdy odešlo 11 spotřebičů během cca 20 minut.
Nicméně za poslední cca 2 roky pamatuji minimálně na dva sporáky, které fungovali cca 14-30 dní a poté měli nějaký problém. Osobně jsem je kontroloval a nenašel žádný problém na přívodech, v zapojení ani měřením. Přesto po cca dalším měsíci se problém opakoval. Prozatím (po druhé záručné opravě) fungují dál, jeden cca 1.5 roku a druhý cca 1/2 roku. Další varná deska na svou druhou opravu ještě čeká. Řešeno a měřeno před cca 14 dny. Tady vidím problém někde jinde, ale i zde to na zákazníka zkoušeli a jen díky tomu že jsem velmi opatrný a ihned po vzniku problému jsem se jel přesvědčit o stavu a případných problémech, byly opravy řešeny reklamací, tedy zdarma.

Před časem poškozené zdroje ve svítidlech, myčku a další "drobnosti",  po uhoření vodiče N v rozvaděči. například  viz odkaz

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1491058241196843&id=100008780446738

Jirka Š. Svejkovský:
Ano,  může.

Ivan Polínek:
Jak píší kolegové, může pokud je deska zapojena alespoň na dvě fáze. Při přerušeném středním vodiči a zatěžováním jedné fáze, dojde k posunu středního bodu sítě (odpojená svorka N na spotřebiči) a nárůstu napětí na zbylých fázích proti svorce N.

Václav Třetí:
Proměřte vnitří odpor sítě na přívodu pro sporák (případně pozvaný RT) a bude hned jasněji. Vypadá to na onen vadný přívod N, zejména pokud jsou obě plotny zapojeny ve sporáku na stejné fázi. Závada může být i v zapojení sporáku, setkal jsem se i s vypáleným vnitřním sesvorkováním vodičů připojených na N, výsledný problém byl stejný. V tomto případě byla reklamace jednoznačná, dodavatel ani výrobce se nemohli vykrucovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana