Jak určit zóny v koupelně?
Radim Blaťák:
Mnozí se určitě budou smát, že tady vůbec tohle téma otvírám, ale přesto by mě zajímaly názory jednotlivých kolegů.
Jde hlavně o vzorový příklad malé koupelny, kdy je dán sprchový kout bez sprchové vaničky a se snímatelnou sprchovou hlavou. Jelikož tohle nějak norma opoměla řešit, tak by mě zajímalo, jaký je na toto odborný názor a jak vlastně určit zóny.
Otvírám toto téma, protože jednoznačná odpověď nikde není. Norma řeší pouze pevně upevněné sprchové hlavice.
Pavel Horský:
Vše za použití selského rozumu s jasným scénářem chování "normální" osoby.
Co se může stát, když se budu sprchovat se sprchovou hlavicí v ruce?
- pokud nebudu stát mimo sprchový kout a nebo se nebudu sprchovat s otevřenými dveřmi (to snad jen dement, který by měl být stejně pod neustálým dozorem, pak by mělo být vše v pohodě)
Jsem schopný nastříkat do zásuvky vedle sprcháče, od které mě dělí pevná stěna?
- pokud se nebudu sprchovat mimo sprchový kout......opět platí to o dementovi
Co se stane, když nechtěně přestříknu vršek sprchového koutu?
- to se může stát a stejně tak mohu nenásilně opustit sprchový kout s hlavicí v ruce, když budu řádně zlitý jak záhon. Myslím, že mi víc ublíží dlažba, na kterou padnu přímo na hubu, bo zásuvka by měla být opatřena min. jedním ochranným opatřením (proudový chránič, pospojení PE)
Pokud neuvádí norma, pak tedy zapojit selský rozum.
Vít Rotrekl:
Pěkně jsi to Pavle napsal :-) Hned je mě veseleji...
Radim Blaťák:
:-) pomiňme dementy a přejděme radši třeba ke starším lidem a místo stěn sprcháče budou mít závěs?
Proudový chránič je samozřejmostí.
Pavel Horský:
Závěs není považován za pevnou stěnu.
Zde platí opět pravidlo osobní zkušennosti.
Poodhrnutý závěs vlivem nalepení na sprchující se osobu ve spojení s proudem sprchové hlavice umí udělat paseku po celé koupelně.
Pak doporučuji navíc instalaci zásuvky s krytím min. IP44+ již zmiňovaný chránič.
Při použití závěsu bych zóny viděl jako u koupací vany.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana