Jsou zakončovací odpory nezbytné pro sběrnici RS485?
MrPeter:
Terminátory by měli být na sběrnici připojeny vždy. Zvláště na větší vzdálenosti.
Setkal jsem se s převodníkem, který bez terminátoru bez problémů fungoval. Ale i s převodníkem, který bez terminátoru nešel použít ani na krátkou vzdálenost. Na sběrnici bylo stále asi 10 V a nějaký šum. Po připojení odporu vše v pořádku.
Nepřipojením zakončovacích odporů si do systému můžeme vnést zbytečnou a docela těžce dohledatelnou chybu. Sice to může fungovat, ale pak to "z ničeho nic" začne vypadávat a nikdo neví čím to je.
Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek Rajmont 06.02.2017, 22:56
Často ani zakončovací odpor nestačí.
Je třeba ještě přidat jeden od země a druhý od napájení linkového budiče.
S tím, že na tom "napájecím" konci když budou napájecí odpory např. 680 Ω, tak puntičkář tam dá zakončovací odpor 130 Ω namísto 120 Ω.
Pavel Král Gargula:
Citace: Juraj Rojko 06.02.2017, 17:50
Jen ze zvědavosti - co vás k této otázce vedlo? Ptáte se jen tak teoreticky, nebo s tím máte v konkrétní instalaci problém?
Zajímala mě zažitá praxe. Mám zkušenosti spíš z projektování silnoproudu a k RS485 jsem se dostal okrajově. Teď pracuji ve fy ELEKTRO Bečov. Jedna MaR firma má zájem o svorku s terminátorem 120 Ohm a transilem 12 V/0,5 kW. Chtěl jsem zjistit, zda používání terminátoru je výjimečná nebo standardní záležitost.
Juraj Rojko:
Docela požadavek té firmy chápu. Piplat se s odporem na svorkách modulů je otravné a když zapadne někam, kam nemá... Na druhou stranu by ten odpor měl být skutečně až na konci sběrnice, takže je pak otázka kam s tou svorkou.
(Pokud to svorky modulu umožní, tak se mi osvědčilo zalisovat odpor na konce vodičů pomocí dutinek.)
raj:
Citace: Pavel Král Gargula 07.02.2017, 12:05
Chtěl jsem zjistit, zda používání terminátoru je výjimečná nebo standardní záležitost.
Standardní.
Nicméně mnoho sběrnic založených na 485tce má své konektory již terminátory vybaveny (např. PROFIBUS)
A že bych kvůli tomu sháněl svorku od dob vynalezení páječky ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana