Kam připojit měřící sondy pří měření uzemnění strojů?

(1/3) > >>

Jiří Koubek:
Kam připojit měřící sondy pří měření uzemnění strojů v průmyslové hale s rozvodem 3x500V (IT)?
Stačí změřit uzemnění pouze u hlavního zemniče a pak měřit již jenom spojitost a přechodový odpor?

Jan Bocek:
Odpověděl jste si sám a dobře.

Sítě IT mají ochranu zeměním.
V hlavním rozvaděči za trafem je sběrnice PE, kde změříme odpor uzemnění některou z dostupných měřících metod. Zde moc se sondami nepořídíme. Dával jsem přednost VA metodě, nebo dneska kleštím KEW 4200 a pomocnou sondu. Nároky na hodnotu odporu nejsou velké. ( do 20 ohmů). Obvykle se používá konstrukce haly a sloupů a samotné uzemnění se neprovádí ( na příklad jako u hromosvodů)

V rozvodech IT soustavy je zvykem, že se rozvody provádí 4 žilovým kabelem. To je 3L+PE. Tím je přivedeno PE i do podružného rozvaděče, nebo přechodové skříně, případně až do motoru.
Pak mám v podružném RM sběrnici PE. Proti této sběrnici jen měřím spojitost se všemi motory a navěšenou elektrikou na stroji. Používal jsem zdroj proudu PELV o minimální hodnotě 10 A, AC. Hodnoty odporů se pohybují v desítkách miliohmů.

Pokud je jistota připojení PE svorek motorů na velké kovové plochy, stačí  být provedený vnitřní rozvod trojvodičově. Je to vše otázka pospojování. Napětí mezi fázemi a zemi je závislé na délce kabelového rozvodu a kapacitních proudech. Přímo u trafa nenaměříte proti zemi žádné napětí.

Soustava IT se hodně používá v průmyslu protože umožňuje další provoz s jednou poruchou motoru. Na příklad probitá isolace na kostru. Pak se ale zvedne napětí proti zemi na plnou hodnotu sítě. Je to poruchový stav, který lze odstavit v odstávce.

Robert_Palm:
plně podporuji kolegu - bob

Radim Cienciala:
A měření impedance vypínací smyčky?
Při měření impedance se musí vyvolat první porucha, pak lze impedanci měřit.
Píšu to správně?

Jiří Koubek:
A musí se při revizi v dané soustavě měřit odpor vypínací smyčky?A čím se měří se měří (3x500 V)? Revizní přístroje jsou zpravidla do 230V resp. 400V.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana