Dvojitá zásuvka versus dvojnásobná zásuvka? Co je správně?
Miroslav Minařík:
Citace: MrPeter 15.01.2017, 22:35
To mi připomnělo, že jsem viděl v nějakém katalogu(?) nazývat svorkovnici svornicí. Možná, že je to běžně zažitý název, ale asi ne, když mi to i Chorme na rozdíl od svorkovnice podtrhává jako chybu.
Mám za to, že takové chyby a novotvary vznikají v obchodních odděleních firem, kde dělají ač třeba vysokoškoláci, tak praxí absolutně nepolíbení = zásuvku viděl jenom na zdi, ale do katalogu tvoří popis...
"Jak by se mohl psát inbus s N, když tady Franta odvedle říkal, že se to dotahuje imbusákem? A vlastně všichni na tech internetech to píší s M, tak proč my naozaj nie..." Inbusák vem čert. Každej v podstatě ví o co jde. Ale u té svornice mě to dostalo. Člověk si představí spíš svorku založenou na nějakém svorníku.
Máte pravdu. Patvary vznikají lidotvorbou, tedy doslechem a neověřením. Kompaktibilní, respektivě ... výrazů špatně vyslovovaných je hodně. Většina z nich spadá do obecného nářečí a tam bych nikomu nic nevyčítal. Každý z nás někde vyrostl a byl ovlivněn okolím.
V případě elektrotechnic kého názvosloví v praxi se ovšem řídím spíš profesorem Listem. Odborník je znalý technické problematiky a správného názvosloví ... a dnes již vím, proč. Pokud se nebudeme vyjadřovat správnými názvy, může vzniknout nedorozumění. Osobně dělím patvary na nebezpečné a přípustné.
Teď jsme s Jiřím Smílkem telefonicky probrali "dvojitou a dvojnásobnou zásuvku". Z mé zkušenosti je v tom mezi lidmi opravdu chaos. Přičemž jde o dvě různé konstrukce! Které nelze v projektu zaměňovat. A v tom má právě Jiří Smílek samozřejmě hlubokou pravdu.
Jiří_Hrubý:
Hm, přitom jsou to stejně všechno synonyma...
Kdybych to převedl přes heraldiku, pak bych pro dvojzásuvku použil výrazu zdvojená, protože ocas lva vyrůstá z jednoho kořene, stejně jako ona zásuvka z jednoho kabelu(vývodu), no a posléze se zdvojuje.
Tedy zásuvka se dvěma sadami kontaktů na jednom napájecím okruhu je zdvojená.
Dokud pro to nějaký koumes nevymyslí po vzoru germánů nějakou příšernou slovní složeninu (která stejně nemá šanci se uchytit), bude tomu každý říkat po svém a v určitýchpřípad ech holt bude třeba dovysvětlení.
No a pak není problém zákazníkům nabízet třeba několik jednoduchých zásuvek ve společném rámečku. Nevidím důvod nazývat dvě jednoduché zásuvky ve společném rámečku dvojzásuvkou, či jakkoli to zdvojovat, pořád to budou dvě zásuvky.
Trochu jiná situace je u zásuvkových bloků, ale tam zas snad lze předpokládat elementární znalosti zákazníka, který takovou věc chce.
V konci co znamená pojmenování pro zásuvku v kontextu se všemi problémy elektrotechnik y či normotvorby, na tom životy nezávisí...
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý 09.07.2019, 13:49
Nevidím důvod nazývat dvě jednoduché zásuvky ve společném rámečku dvojzásuvkou, či jakkoli to zdvojovat, pořád to budou dvě zásuvky.
Trochu jiná situace je u zásuvkových bloků, ale tam zas snad lze předpokládat elementární znalosti zákazníka, který takovou věc chce.
V konci co znamená pojmenování pro zásuvku v kontextu se všemi problémy elektrotechnik y či normotvorby, na tom životy nezávisí...
Důvody jsou dva.
Jeden pro správnou specifikaci příslušenství a druhý pro správné připojení. Přičemž "život může záviset" na tom druhém.
Berte to jako můj odhad, než to předložím na TNK, ale nemyslím si, že bych se moc mýlil.
Patrik Dedík:
Je to berem tak ze dvojita zasuvka, ktora ma hore aj dole zdierky a neda sa do ramika, ma len 3 svorky, takychto mozeme mat na jeden obvod 10 cize 20 pripojenych spotrebicov.
Nasobna je jeden pristroj ktory sa moze dat do dvoj-pat ramika cize na jeden obvod max 10 zasuviek cize 10 pripojenych spotrebicov.
Milan Hudec:
S počtem zásuvek na obvodu se normotvůrce jen ztrapňuje, relevantní by byl např.počet spojů k nejzašší zásuvce, vzití v potaz okružního vedení atd...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana