Dvojitá zásuvka versus dvojnásobná zásuvka? Co je správně?

<< < (2/6) > >>

Jiří Smílek:
 pane Minaříku

Před časem jsem dotaz na elektrika.cz ohledně dvojitých či dvojnásobných zásuvek. Protože vás pokládám za odborníka na svém místě, ještě se k danému tématu vracím, neboť se mi zase od investorů a účastníků výběrových řízení na elektromontážn í práce vrací dotazy co se v projektu či specifikaci míní jednotlivými termíny týkajících se zásuvek.
Z diskuze jsem vycítil, že toto téma nikoho z řad odborníků, zejména revizních techniků moc nezajímá. V tomto případě je to vážně jedno, pokud tedy dvojnásobná zásuvka není zapojena na dva samostatné obvody.
Jenže při projektování, rozpočtování a nákupu je to už trochu větší, zejména finanční, problém. Také investoři, většinou laici, při zadávání podkladů pro elektrikáře (jedno jestli projektanta či montéra) neví co vlastně chtějí, oni v zásadě chtějí  zasunout dvě vidlice do dvou zdířek. Ale to se dá provést jak esteticky, tak finančně min. dvěma způsoby – dvojitou nebo dvojnásobnou zásuvkou. Při použití dvojnásobné zásuvce lze použít i více rámeček společný i pro další vypínače nebo datové zásuvky, což u dvojité zásuvky nelze.
K dvojité zásuvce nutno počítat jednu krabici, jedno zapojení montážní položka C21M 210111011R00 - 16,44 min ,  či v případě průběžné zásuvky dvojí zapojení montážní položka C21M 210111012R00 – 19,60 min
K dvojnásobné zásuvce je nutno počítat dvě krabice a dvojí zapojení, či v případě průběžné zásuvky dvojí zapojení dokonce 2x, neboť se zapojují celkem 4x3 svorky.
Tak jak jsem psal ve svém zdůvodnění - rozlišování popisu zásuvek, při používání elektrotechnic kého názvosloví, má vliv na cenu zakázky, nejedná se tedy jen o nějakou teorii.
Vždyť i elektrotechnic ké značky jsou pro každý druh zásuvky jiné. Dvojitá – dva soustředné půloblouky, dvoj a víc násobná - jeden půloblouk s číslicí, vyjadřující počet znásobení 2-5(6).

V tom spatřuji jádro pudla.
A navíc v diskuzi verifikovaný uživatel p. Maroš Klein psal, že je jedno jestli je strojček rozebíratelný nebo ne. Toto ale je v příkrém rozporu s normami a bezpečnostními předpisy.
Poznámka:
Každý jazyk má svá pravidla pravopisu (inbus/inbus),  ty se ale přece nadají zaměňovat s technickým názvoslovím.

Jiří Smílek:

Když jsem si dnes prohlédl video o čtyřnásobné krabici od KOPOSu, tak mne napadlo, jak by se do takovéto krabice montovala dvojitá zásuvka.  :)  Dvojnásobná s přehledem a ještě by zbylo na datovku a vypínač.
Jen bych měl připomínku k zástupci KOPOSu, který tvrdil, že počet jednoduchých krabic spojených navzájem je limitován pouze délkou zdi. Tento jeho omyl bych pouze připomínkoval tím, že limitujícím prvkem je vícerámeček, který se dělá max. v pětirámečku (popřípadě šestirámečku). Ale to se člověk naučí pouze praxí, popřípadě to zjistí při studiu matematiky, jejíž součástí je logika a nikoliv marketing. :)

Milan Hudec:
Citace: Jiří Smílek  08.07.2019, 18:05

Když jsem si dnes prohlédl video o čtyřnásobné krabici od KOPOSu, tak mne napadlo, jak by se do takovéto krabice montovala dvojitá zásuvka.  :)  Dvojnásobná s přehledem a ještě by zbylo na datovku a vypínač.
Jen bych měl připomínku k zástupci KOPOSu, který tvrdil, že počet jednoduchých krabic spojených navzájem je limitován pouze délkou zdi. Tento jeho omyl bych pouze připomínkoval tím, že limitujícím prvkem je vícerámeček, který se dělá max. v pětirámečku (popřípadě šestirámečku). Ale to se člověk naučí pouze praxí, popřípadě to zjistí při studiu matematiky, jejíž součástí je logika a nikoliv marketing. :)

Ale kdeže, některé řady přístrojů jsou koncipovány bezrámečkově, takže není problém sestavit jakýkoli rozměr a tvar.

TechnickapodporaHager:

Jen bych měl připomínku k zástupci KOPOSu, který tvrdil, že počet jednoduchých krabic spojených navzájem je limitován pouze délkou zdi. Tento jeho omyl bych pouze připomínkoval tím, že limitujícím prvkem je vícerámeček, který se dělá max. v pětirámečku (popřípadě šestirámečku).

V některých řadách Berker, je možné poskládat rámeček libovolné délky, tedy i počtu přístrojů. Jedná se například o řadu 1930 bakelit, série glass a podobně. Pokud budete mít zájem, můžete se stavit v našem showroomu ve Zdibech, nebo u některého z našich obchodních partnerů. V případě zájmu k vám můžeme poslat naše obchodního zástupce který má na starosti váš region. Stačí poslat dotaz třeba na technici@hager.cz, nebo se na našich webových  stránkách podívat na seznam našich obchodních zástupců.
Velmi rádi vás seznámíme s naším širokým sortimentem.

Miroslav Minařík:

Jen bych měl připomínku k zástupci KOPOSu, který tvrdil, že počet jednoduchých krabic spojených navzájem je limitován pouze délkou zdi. Tento jeho omyl

Rád bych se postavil na stranu KOPOSu v tom, kdy jsem se ptal, kdy skončí vývoj těchto krabic. Tedy jakým počtem přístrojů. Odpovědí nebyl "omyl" ale technicky správný fakt. Skutečnost výroby vícerámečků se mohou na základě konkrétních producentů zásuvek v budoucnu změnit. Ovšem zeslabení nosné stěny pro více přístrojů zůstává stále nepřípustné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana