Existuje norma na elektoinstalaci plynové kotelny nad 50kW?

<< < (3/3)

Vít Rotrekl:
Citace: Martin Kurka  05.01.2017, 15:41

Navíc je to velmi komplikovaná technologie, zařízení s Ex zónou, tlakovou nádobou, plynové zařízení a elektrické zařízení v jednom.

Mám pocit, že do 250kW výkonu je to bez Exx zóny. Ale úplně jistej si nejsem...

Jan Bocek:
Citace: Tom Illés  05.01.2017, 16:52

Navíc je v kotelně těch čerpadel pět a zdá se mi zcestné, aby z čerpadel vedli kabely do nějakého rozvaděče a z něj do regulace, která je ovládá a jistí. Proto mi zajímá, zda je nějaká norma, která by toto konkrétně doporučovala, nebo zda je to jen přání revizáka.

Citace: Tom Illés  05.01.2017, 19:21

čerpadla jsou práve jednofázové a do 100W . Projekt bohužel není.... :( Proto mi zajímá jestli na toto je nějaká norma, nebo je to jen něco co je lepší udělat.... ?

Doporučoval bych vytvořit projekt. Projektant si s tím již poradí. Ten projekt potřebujete ke kolaudací. Možná, že i tato kotelna bude spadat pod vyhlášku 73/2010 Sb. Stavební úřady mají přesné direktivy a vyžadují posouzení TIČRu. Jak máte stanovené vnější vlivy?

Jedna věc jsou samotné kotle a jejich regulace a druhá věc je celá periferie a skloubení silové a regulační části. Každá část má svoje pravidla. Zde se bude vztahovat více norem na BSZ - bezpečnost strojního zařízení. Proto se s tím musí projektant prokousat a jako odborně způsobilá osoba se pod projekt podepsat. A RT musí především zajímat prováděcí projet a zda je to podle něj instalováno. To, že někdo tvrdí že se nemusí jistit "motorky" do 100 W může být v dané situaci také blábol. Někdy jistíme i  jednotlivé ventily v hydraulice ....opravdu záleží na dané aplikací. Osobně bych bez projektu odmítl se podílet na výchozí revizi elektrického zařízení.

Citace: Tom Illés  05.01.2017, 19:21

čerpadla jsou práve jednofázové a do 100W . Projekt bohužel není.... :( Proto mi zajímá jestli na toto je nějaká norma, nebo je to jen něco co je lepší udělat.... ?

Je na to spousta norem ......a lepší je vždy udělat něco lépe, než naznačuje norma. A tam, kde doporučuje, tak podcenit, nebo vynechat je .....TR to klasifikuje jako ledabylost.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana