Existuje norma na elektoinstalaci plynové kotelny nad 50kW?

<< < (2/3) > >>

Tom Illés:
 (poklona)  za odpovědi. Jen pro doplnění:Jedná se o kotelnu se třemi 45kW v kaskádě a kotelna je předělávka ze staré parní na plynovou. Odpověd na odjištění každého kotle jsem zde již našel v jiných diskusích.
Jedná se mi hlavně o to odjištění každého čerpadla. Kotle ohřívají TUV a topnou vodu. Jedná se o kotle Buderus a ty nemají samostatnou tepelnou pojistku, takže po dosažení max. teploty se automaticky vypnou a po schlazení znovu naběhnou. Takže odjištění každého kotle   může způsobit předčasné poškození ionizační a zapalovací svíčky neustálým zapalováním. Navíc je v kotelně těch čerpadel pět a zdá se mi zcestné, aby z čerpadel vedli kabely do nějakého rozvaděče a z něj do regulace, která je ovládá a jistí. Proto mi zajímá, zda je nějaká norma, která by toto konkrétně doporučovala, nebo zda je to jen přání revizáka.

Fuk Tomáš:
Citace: Tom Illés  05.01.2017, 16:52

Jedná se o kotle Buderus a ty nemají samostatnou tepelnou pojistku, takže po dosažení max. teploty se automaticky vypnou a po schlazení znovu naběhnou.

To mluvíte o funkci provozního termostatu. Havarijní (manuálně vratnou) samozřejmě mají také.

...může způsobit předčasné poškození ionizační a zapalovací svíčky neustálým zapalováním.

Jsou na to dělané - na životnosti by se to projevilo až při mnohaletém provozu v takovém režimu neustálého zapínání a vypínání.

Jan Franěk:
Citace: Tom Illés  05.01.2017, 14:08

Dále, že každé oběhové čerpadlo má mít svě jištění i když jsou všechny ovládány regulací, která má také svoji pojistku?

Je potřeba odlišit několik věcí. Regulace má své vlastní jištění, ale je potřeba zvlášť jistit i silové obvody. To není to samé. Vzhledem k velikosti kotlů a kotelny předpokládám, že se jedná o třífázová čerpadla a zde bych rozhodně doporučil odjištění každého čerpadla zvlášť, aby kvůli závadě na jednom z nich, nedošlo k "umrtvení" celé kotelny. Je to zcela normální a běžné řešení. Navíc občas bývají tato čerpadla zdvojená a regulace je střídá, stejně jako pořadí spínání kotlů, aby vše bylo "opotřebováno" rovnoměrně.

Proto mi zajímá, zda je nějaká norma, která by toto konkrétně doporučovala, nebo zda je to jen přání revizáka.

A co na to projekt? Je kotelna provedena podle něj? To jsou velmi důležité otázky  (norm)

Tom Illés:
čerpadla jsou práve jednofázové a do 100W . Projekt bohužel není.... :( Proto mi zajímá jestli na toto je nějaká norma, nebo je to jen něco co je lepší udělat.... ??

Vít Rotrekl:
Hmm kotelnu se třemi kotly (nebo třema kotlama?) v kaskádě dělat hydraulicky a elektricky bez projektu a bez zkušeností? = Pěkná rovná cesta do pekel... Přeji šťastnou cestu.

Bez legrace. Aby to nějak fungovalo, tak to musí někdo zkušený naprojektovat, pak to může někdo méně zkušený podle projektu natahat a zapojit. A pak někdo zkušený oživit...

Jak naznačil Martin Kurka
 - bezpečnostní prvky - hlídání úníků, přehřívání, tlak vody...
 - regulace výkonu - předpokládám, že ty kotle nebudou v režimu 0-1, tedy ty kotle musí spolu nějak "komunikovat
 - nějak musí být řízeno jestli ohřev TUV nebo jestli se bude topit
 - nějak asi bude řízeno jak teplá voda poteče do topného systému (jinak teplá v zimně kdy bude venku -10° a jinak teplá na jaře a na podzim kdy bude venku +10°
 - xxx

A teď je otázka z jaké pozice se ptáte.
Zástupce investora?
Elektrikář co má natahat kabely?
Nebo snad projektant?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana