Proč mají žárovky zapojeny do série spojenu patici s objímkou jakýmsi práškem?
Václav Třetí:
Samozkratovací mechanismus nemusí být vratný, je součástí žárovičky, která se stejně jako vadná vyhodí. Pro běžného spotřebitele zajistí snadnou identifikaci vadné žárovky a to plně stačí. Uživatel - spotřebitel pak má vadnou žárovku dle návodu výrobce co nejdříve vyměnit.
Co to bylo za hmotu jsem nikde nenašel. Také předpokládám, že se jednalo o nějaký materiál na bázi kysličníků kovů, který se vyšším napětím zahřeje a vyredukuje na vodivý spoj. Většinou to bylo naneseno na izolačním kroužku patice žárovky v tlustší vrstvě v předem připravené drážce mezi závitem a středovým kontaktem. Dost často se manipulací s žárovičkou tento materiál odloupl. U žároviček, které Zlatokov označoval jako Typ 5 (žárovičky 14V 3W dost věrně napodobující pravé svíčky svým tvarem i velikostí a které ve stejných parametrech i tvaru vyráběl Osram a mnoho dalších výrobců) byla tato hmota umístěna mezi vývody z baňky žárovky a patici, takže byla chráněna před mechanickým poškozením.
Marian Hanzalík:
Citace: Patrik Mlynar 05.01.2017, 16:18
S tym varistorom sa mi to nepaci :
Ratajme 20 ziaroviek, napatie 230V, vsetky su ok, na jednej je teda 19,17V
Teraz hornu hranicu sietoveho napatia 230V + 10% = 253V, na jednej 21,08V
Dolna hranica 230V - 10% = 207V, na jednej 17,25V
Ake je prierazne napatie toho varistora ? Ako ho vyrobca dimenzoval ?
V momente ked sa 1 ziarovka prepali, prud bude 0A a na varistore bude plnych 230V. Predpokladam, ze prierazne napatie bude hodne nad 21,08V, ale pod 230V.
Václav Třetí:
Průrazné napětí bude jistě daleko vyšší než provozní napětí žárovek, protože jsem měl v ruce i soupravy, kde byly vadné, ale přemostěné dvě i tři žárovky, které zajistily svit těch zbylých. Na těch bylo již dost slušné přepětí, přesto zkratovací materiál ještě nereagoval. Ono je to tak ovšem v pořádku, jinak by se z celého řetězu žárovek mohla stát sada skleněných ručních granátů.
Samozkratovací zařízení jsem objevil již v žárovkách Osram z konce 30. let. Zřejmě to byla tehdá novinka, protože na krabici bylo viditelně dotištěno klasickým razítkem :
" mit Strombrücke "
Václav Třetí:
Protože stále pátrám po historii výroby vánočních osvětlení v Československu firmou Heliand (zakladatel a původní majitel Ludovít Schlenc) - Zlatokov, tak jsem si dovolil vytáhnout toto téma na viditelné místo. Zajímají mě veškeré informace od založení firmy přes dobu znárodnění až k restitucím, obnovení značky Heliand a vznik firmy Exihand. Hledám informace pamětníků a jejich potomků o výrobě a sortimentu. Něco málo již vím, na internetu se najdou pouze velice skromné, útržkovité informace.
Milan Hudec:
https://www.decorfactory.sk/historia-vianocneho-osvetlenia
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana