Proč mají žárovky zapojeny do série spojenu patici s objímkou jakýmsi práškem?

(1/4) > >>

Pavel Němčák:
Mám starý vánoční řetěz složený z 12 ks 20W wolf. žároviček zapojených do série.

Co mě překvapilo - že když jedna žárovka praskla, řetěz fungoval dále.  Vzal jsem náhradní žárovku a všiml si, že na ní je v jednom místě mezi objímkou a paticí takový prášek (vypadalo to jako zoxidovaný kov). Lekl jsem se, setřel jsem prášek a řetěz nefungoval. Tak jsem vzal jinou žárovku, která ten prášek měla a řetěz se rozsvítil. Poté jsem zjistil, že tento prášek mají všechny žárovky.

Nikdy bych nečekal, že patice bude spojena s objímkou a obvod se přitom nezkratuje. Nevíte, co je to za způsob zapojení?

Patrik Mlynar:
Zapojene do serie = vsetky musia mat neprerusene vlakno, aby nimi tiekol prud a svietili.
Vyrobcov napad : ak sa jedna prerusi, urobit z toho "prasku" odpor premostujuci ziarovku, ktorym prud tecie aj pri prepalenom vlakne a retaz svieti.

Martin Kurka:
Lépe řečeno onen prášek je napěťově závislý odpor čili varistor. Pokud je žárovka 0.K. má varistor takřka nulový odběr, jakmile se po přerušení vlákna varistor  "prorazí" (vyšším napětím, než je jmenovité napětí žárovky),  protéká skrz něj proud omezený zbylými žárovkami.  "Průraz" je u varistoru v tomto případě vratný.

P.S. škoda toho setření

Patrik Mlynar:
S tym varistorom sa mi to nepaci :

Ratajme 20 ziaroviek, napatie 230V, vsetky su ok, na jednej je teda 19,17V
Teraz hornu hranicu sietoveho napatia 230V + 10% = 253V, na jednej 21,08V
Dolna hranica 230V - 10% = 207V, na jednej 17,25V

Ake je prierazne napatie toho varistora ? Ako ho vyrobca dimenzoval ?

Václav Třetí:
Pokud pamatuji, tak by tato úprava neměla fungovat jako varistor.

Bývalo to označované jako samozkratující patice a mělo by to pracovat tak, že pokud se na žárovce vyskytuje napětí odpovídající jejím jmenovitým parametrům s nějakou tolerancí směrem nahoru, nezúčastňuje se tento materiál vedení proudu. V okamžiku přepálení vlákna dojde k soustředění celého síťového napětí na tomto přemostění a dojde k jeho zkratování, obvykle změní barvu, ze světlé nazelenalé nebo našedlé ztmavne a tím dojde k rozsvícení všech ostatních žároviček. Mělo by se ale neprodleně okruh odpojit od sítě a žárovku vyměnit, protože ty ostatní jsou přetíženy vyšším napětím.

Viděl jsem u některých dovozových vánočních okruhů též přemostění přímo v baňce žárovičky, přes přívodní vodiče jdoucí k vláknu byl v dolní části namotaný drátek, který je zdánlivě zkratoval, jednalo se však o drátek se speciálním zoxidovaným povrchem, který měl také za úkol se prorazit plným napětím sítě a na běžné provozní napětí žárovičky nereagoval.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana