Jak diagnostikovat poruchu (pokud je) kombinovaného sporáku?
Tomáš Dejmek:
Při návštěvě rodičů jsem se od nich dozvěděl, že je občas zabrní dotyk s jejich 28 let starým kombinovaným sporákem.
Fakta:
-instalace TN-C
-mezi kovovými lemy ploten(kostra sporáku) a kostrou digestoře je do 1,5VAC podle toho kolik je zapnutých ploten a na jaký stupeň
-mezi kovovými lemy ploten a kolíku nedaleké zásuvky platí to samé
-v minulosti byly měněny dvě přední plotny (nejpoužívanějš í)
-tyto dvě plotny vykazovaly zvýšený odpor při měření kontinuity kovového lemu plotny proti PEN (nepískaly) a spodní strana plotny, kde je zemnící šroub vůči PEN pískal, ale vůči kovovému lemu už ne
-ostatní plotny(zadní-nepoužívané) měly kovový lem vodivě spojený s PEN a zároveň pískaly i proti zemnícímu šroubu ze spodní strany plotny
-chod trouby na kostru sporáku napětí nepřivádí
Plotny jsem prohodil, už jen proto, že je kovový lem starších ploten vodivě spojen se zemí a novější "vadné" plotny jsem odpojil od napětí úplně a pouze jsem je vodivě spojil s kostrou.
Podotahoval jsem připojení fází i PEN na svorkovnici sporáku i na připojení ve zdi za víkem.
Závada přetrvává a napětí na kostře spotřebiče je při zapnutých plotnách dál.
Jedná se sice jen o něco málo přes 1VAC, ale kde se tam to napětí bere? Setkali jste se již s takovou závadou, popřípadě co lze ještě zkontrolovat/změřit?
Snad jsem nezapomněl nic napsat a budu rád za případnou diskuzi.
Jan Franěk:
A jaká je impedance sítě v místě sporáku? Není někde povolený PEN o kousek dál, třeba i na svorkách distributora? Jak se projeví zapnutí sporáku třeba na napětí v síti?
Vzal bych "měřák" a měřil ipedanci jak v klidu, tak při zapnutém sporáku. MOžná by to něco napovědělo.
Jinak 1V by neměli při vaření nijak pociťovat. To bych možná dokázal pochopit ve sprše (ale i zde je to až při větším rozdílu), ale ne u sporáku. Jste si jist tím co jste naměřil? Co jste k měření použil?
Jiří_Hrubý:
Není to ES 275? Je vydrátován holými vodiči a rádo to tam vyhnívá. Deska s plotýnkami má taky pospojovací vodič, je vpořádku? Může být nějaká plotýnka načatá. Izolační stav za tepla a přechody na PE máte čím změřit? Při vší úctě píská-nepíská není zrovna relevantní výstup měření, jedná-li se o bezpečnost zařízení.
Teoreticky by se mohlo jednat i o rozdíl potenciálů podlaha (zem) a PEN, on v některých případech umí krásně jiskřit a kopat. Chce to důsledné měření.
František Šohajda:
Citace
Při návštěvě rodičů jsem se od nich dozvěděl, že je občas zabrní dotyk s jejich 28 let starým kombinovaným sporákem.
Je to závažný nebezpečný stav!!
Hned bych to vypnul a začal kontrolovat , popř. zavolal někoho, kdo to dá dohromady ... :-\
Zdeněk Pikhart:
Koupil bych nový.
Koroze a vyhnilé vodiče za ty roky už udělali svojí práci.
Od jisté doby se snažím odmítat opravy takových kousků, je to nevděčné a zpravidla ani po opravě není dlouhá životnost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana