Opravdu lze připojit zásuvku 400V kabelem CYKY-J 4x2,5?

(1/4) > >>

Radek Tesař:

Dnes mě trochu vyvedl z míry revizní technik známého.
Za posledních 20let praxe jsem se nesetkal s tím, že bych do projektu já dal, nebo v jiném projektu viděl, v objektu RD a podobném zásuvku 400V/16A pevné instalace připojenou kabelem CYKY 4x2,5.
A on (ten revizní technik) mi tvrdí, že to legálně, a v souladu s platnými ČSN zreviduje a je to v pořádku.
Uniklo mi něco mimo ustanovení, že společný PEN může být užit u kabelů nad 10mm2 (Cu)?
Má to někde nějakou vyjímkou, kterou jsem 20let nepostřehl?

Jiří Schwarz:
Ono je docela špatně mít v zásuvce svorku PEN.
Pokud by zásuvka byla určena pouze pro spotřebiče, které nepotřebují N vodič (3f motor..),  by se to dalo brát jako vyhovující řešení.
Pak je hrozná "zrada",  když tam někdo na takový okruh za chránič a on "padá",  když se PE "zatíží" jako PEN.

Tomáš Žabka:
Jde o to jak přesně to ten revizní technik řekl, je několik variant a pouze jedna správná.

1. použití 4 kolíku 16A, osazení L1, L2, L3, PE - použití pro zařízení bez N (míchačka 3f, "cirkulárka 3f") - SPRÁVNÉ POUŽITÍ

2. použití 4 kolíku 16A, osazení L1, L2, L3, PEN - použití pouze u stávajících instalací z dob kdy to povolovali normy (já jsem tuším byl ještě na škole) - v nové instalaci NEPŘÍPUSTNÉ

3. použití 5 kolíku 16A, osazení L1, L2, L3, PE proklemované na N - NEPŘÍPUSTNÉ nedodržení požadavku na PEN (někteří budou i tvrdit při zemnění bodu rozdělení)

Milan Hudec:
Největší hovadina je nepoužít automaticky kabel s pěti vodiči (zle)

Miroš Jan:
Citace: Milan Hudec  08.11.2016, 09:36

Největší hovadina je nepoužít automaticky kabel s pěti vodiči (zle)

Nejspíš je kabel zadármo,(za pět prstů)!!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana