Opravdu lze připojit zásuvku 400V kabelem CYKY-J 4x2,5?

<< < (4/4)

Radim Strycharski:
Citace: Patrik Mlynar  09.11.2016, 00:06

Po dedinach je plno kdejakych starych kramov so 4 kolik zastrckou - napriklad cirkularka a lampickou na 230V zapojenou medzi L a to, comu chcete vraviet "cisty PE". Nehovoriac o roznych muzikantskych a kolotocarskych zazrakoch na kuse drevotriesky, kde su pekne nasekane vedla seba 230V zasuvky rozfazovane medzi L1, 2, 3. Cele to ma 4 kolik, aby to pasovalo do 4 polovej zasuvky na boku kulturaku z roku 1970 z akcie Z.

Jednou jsem dělal instalaci známému zemědělci a ten potřeboval obě zasuvky; jak 5P, tak 4P. Upozorňoval jsem ho na problém se 4P a jednou k tomu samozřejmě došlo, že mu vybavoval chránič. Tak jsme to vyřešili vyhledáním problému a úpravou spotřebiče "vyčištěním PE". Nikoliv tak, že bych se přizpůsobil historickým "akcím Z". Pokud se někdo přizpůsobovat chce, nechť to řeší vlastním způsobem bez účasti norem (a revizních techniků),  protože normy pro takové situace nemají řešení.

Citace: Janský Petr  08.11.2016, 23:10

Podle ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 se v síti TN-C se nesmí použít proudový chránič.

Přívod CYKY-J 4x2,5 k zásuvce 3P+PE není síť TN-C.

Jiří Schwarz:
Citace: Patrik Mlynar  09.11.2016, 00:06

... Rozoberatelne spojenie je akurat nebezpecne, ale ziadnu zazracnu funkciu extrakcie N nema.

To oddělení N má jeden důležitý přínos:
- pokud se jen přeruší PE, tak do vzniku "druhé poruchy" tam nemusí být akutní ohrožení
- pokud se přeruší N, z hlediska bezpečnosti se nic neděje, ale může dojít k poškození nějakého připojeného spotřebiče
- pokud se přeruší PEN, je to velmi nebezpečný stav,  přes první zapnutý spotřebič se mi dostane fázové napěí na neživou chráněnou část!  (zle)
Proto se PEN smí používat až od větších průřezů, kde je menší pravděpodobnos t poškození, přerušení, proto je dobré dob rozdělení přizemnit, proto PEN nepatří do zásuvky, do pohyblivého přívodu!

Rozmahel Vladimír:
Ano, to je základní logika "nulování".
Proto jsou předepsána fička.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana