Lze použít 3P+N svodič přepětí v TN-C síti mezi ER a domovním rozvaděčem?

<< < (2/3) > >>

LWQ:
Bylo by řečeno, že svodič tř. 1 či 1+2 (s jiskřištěm) je velmi vhodné umístit již venku, aby svedeý potenciál vůbec neprošel do budovy a šel rovnou do uzemění. V domě už by byly jsem svodiče tř. 3 (například) přímo v zásuvkách extra chráněných spotřebičů. Ideálně bych rád svodič tř. 3 umístil přímo do rozvaděče, tak aby bylo chráněno vše, pokud se nepletu.
Jde o instalaci pro mě na mém rodinném domě a na tomto zbytečně šetřit nechci.

Tedy stávající 3P+N svodič bych umístil uvnitř v DR a 3P dal ven, CY10 připojil k uzemnění a bude to ok.

Vít Rotrekl:
Tak ještě nastudujte jak daleko chrání stupeň TIII. A jak daleko chrání stupeň TII...
Tedy pokud umístíte na vstupu do objektu TI + TII a pak budete mít ještě x metrů kabelu do rozvaděče, tak je možné, že v rozvaděči už bude potřeba osadit čistý TII.
Pokud plánujete mít v rozvaděči osazenou nějakou citlivou elektroniku, tak ano i pro ni osadot stupeň TIII.

A pro další chráněné spotřebiče/přístroje... by měl být stupeň TIII osazen co nejblíže u nich...

Osobně:
Rozvaděč umístit, tak aby byl co nejblíže obvodové stěně. Přívodní vedení udělat tak aby nebylo v souběhu s jinými vedeními.
Na vstup rozvaděče umístit DEHN Ventil/DEHN Schield TNC/S (podle toho co vám vyšlo v analýze rizika jaký máte přívodní kabel),  výše uvedené jsou skoordinované do vzdálenosti 5m vodiče TI+TII+TIII
U spotřebičů, které chci ochránit osadit do krabičky DEHN flex M.

LWQ:
Citace: Vít Rotrekl  27.10.2016, 13:52

Tak ještě nastudujte jak daleko chrání stupeň TIII. A jak daleko chrání stupeň TII...
Tedy pokud umístíte na vstupu do objektu TI + TII a pak budete mít ještě x metrů kabelu do rozvaděče, tak je možné, že v rozvaděči už bude potřeba osadit čistý TII.
Pokud plánujete mít v rozvaděči osazenou nějakou citlivou elektroniku, tak ano i pro ni osadot stupeň TIII.

A pro další chráněné spotřebiče/přístroje... by měl být stupeň TIII osazen co nejblíže u nich...

Osobně:
Rozvaděč umístit, tak aby byl co nejblíže obvodové stěně. Přívodní vedení udělat tak aby nebylo v souběhu s jinými vedeními.
Na vstup rozvaděče umístit DEHN Ventil/DEHN Schield TNC/S (podle toho co vám vyšlo v analýze rizika jaký máte přívodní kabel),  výše uvedené jsou skoordinované do vzdálenosti 5m vodiče TI+TII+TIII
U spotřebičů, které chci ochránit osadit do krabičky DEHN flex M.

Souhlasím.
Pro úplnost ještě uvedu. Mezi ER a venkovním rozvaděčem je více jak 20m, tedy dávat svodič třídy I do ER už jen kvůli té délce vedení nelze. Mezi venkovním rozvaděčem a DR je 7,5m kabelu, který je v samostatné kopoflex DN40, kde vede jen společně s CYKY-J 3x1,5 pro HDO. Ostatní kabely jsou v souběhu pouze necelé dva metry pod rozvaděčem. Ale když tak na to koukám, tak tento přívod přestěhuji do horního výseku v rozvaděči, tak aby souběh nebyl. Jak daleko musí být od sebe tyto kabely, aby to nebyl souběh ? Našel jsem toto:

ČSN 33 2000-5-52 ed.2 NA.4.5.10.7:

6cm do 5m souběhu

20cm nad 5m souběhu

Tedy pokud je kabel v samostatné kopoflexe a navíc ostatní vodiče dám více jak 20cm daleko, tak by to mělo být ok ? Výše uvedená pasáž je ale pro sdělovací vedení, nemám přístup do ČSN norem ...

Fuk Tomáš:
Citace: LWQ  27.10.2016, 14:19

Mezi ER a venkovním rozvaděčem je více jak 20m, tedy dávat svodič třídy I do ER už jen kvůli té délce vedení nelze.
Ale kde že nelze, lze a je to dokonce užitečné. Jenom ho po těch 20 m musíte dát ještě jeden  :)

LWQ:
Citace: Fuk Tomáš  27.10.2016, 14:25

Ale kde že nelze, lze a je to dokonce užitečné. Jenom ho po těch 20 m musíte dát ještě jeden  :)

Rozumím, já tím myslel, že nemohu osadit svodič přímo do ER a tedy bych musel mít další rozvadeč hned na zadní straně ER. Takže mi přijde toto zbytečné, když chci chránit dům a ne ER.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana