Lze použít 3P+N svodič přepětí v TN-C síti mezi ER a domovním rozvaděčem?
LWQ:
Lze použít 3P+N svodič přepětí (BONEGA® PEP-PO varistorový 3P+NPE typ B+C (třída I+II)) v síti TN-C na přívodu CYKY 4x10 z ER do domovího rozvaděče?
Mezi ER a DR je to více jak 20m a bylo mi doporučeno od odborníka z el-plastu (kde jsem bral ER), že je lepší svodič přepětí umístit ještě venku ve vodotěsné krabici, před vstupem do domu. Omylem jsem ale objednal 3P+N variantu. Ostatními parametry ho není problém použít jak uvažuji. Ale nevím jak do něj správně zapojit PEN. Oddělení PE a N provedu až v DR a tento bod standardně přizemním přes CY16 s SU svorky.
Stejně bych to provedl pro svodič venku. Pomocí CY16 bych propojil svorky PE a N, následně toto připojil na přípojnici uzemnění opět pomocí ZŽ vodiče CY16 a tří SU svorek. Jde o 5m drátu, jenž povedu v kopoflex chráničce v okapovém chodníku z pěnoskla a svorky zaleju gumoasfaltem. Trpět na vodu v zemi to nebude, neboť vprostředí pěnoskla se jiná než vzdušná vlhkost dlouhodobě neudrží.
Mám někde chybu?
Radim Cienciala:
Je zbytečné umisťovat přepěťovku přece ven ne?
Chráněná by měla být elektroinstala ce v budově.Umístil bych ho tedy hned uvnitř vstupu přívodu do budovy nebo k rozvaděči, kde můžete bezpečně provést i rozdělení. A přívodní kabel stačí jenom oddělit od ostatních. Důležitá je také délka připojeného PE/ PEN vodiče.
František Šohajda:
Citace
Lze použít 3P+N svodič přepětí (BONEGA® PEP-PO varistorový 3P+NPE typ B+C (třída I+II)) v síti TN-C na přívodu CYKY 4x10 z ER do domovího rozvaděče?
Veobecně by měla být přep. ochrana koordinovaná a poslední nejjemější co nejblíže ke spotřebiči. Čím blíže tím lépe!
Ven (u HDS) se vždy umisťuje ta "nejsilnější" většinou s jiskřištěm...p ak do domu ty další stupně ochrany...
Když už vám udeří "blesk" ,tak bez té první většinou odejnou ty další a ochrana je k ničemu!
Je to na delší dobu si pohovořit. ;)
Milan Hudec:
Citace: LWQ 26.10.2016, 15:04
Mezi ER a DR je to více jak 20m a bylo mi doporučeno od odborníka z el-plastu (kde jsem bral ER), že je lepší svodič přepětí umístit ještě venku ve vodotěsné krabici, před vstupem do domu. Omylem jsem ale objednal 3P+N variantu. Ostatními parametry ho není problém použít jak uvažuji. Ale nevím jak do něj správně zapojit PEN. Oddělení PE a N provedu až v DR a tento bod standardně přizemním přes CY16 s SU svorky.
Stejně bych to provedl pro svodič venku. Pomocí CY16 bych propojil svorky PE a N, následně toto připojil na přípojnici uzemnění opět pomocí ZŽ vodiče CY16 a tří SU svorek. Jde o 5m drátu, jenž povedu v kopoflex chráničce v okapovém chodníku z pěnoskla a svorky zaleju gumoasfaltem. Trpět na vodu v zemi to nebude, neboť vprostředí pěnoskla se jiná než vzdušná vlhkost dlouhodobě neudrží.
Mám někde chybu?
Předpokládám že dílo převezme laik.
A čeká ho budto "krušný" život s varistory, nebo se na kontrolu vyprdne úplně .....atd.
Co takhle onen výrobek vyměnit, navíc obsahuje nejdražší modul součtového jiskřiště který nevyužijete a nasadit něco normálnějšího.
Zdeněk Suchomel:
Také se přikláním k výměně.
Teoreticky sice lze použít již zakoupený přístroj, ale budete řešit problém se správným označením svorek.
Navíc je použití 3+N přístroje v rozporu s katalogem výrobce, kde jsou znázorněna zapojení pro jednotlivé typy sítí. Pokud se rozhodnete to použít, doporučuji oslovit výrobce, jestli vám nové zapojení posvětí. Pokud ne, nešel bych do toho.
A posledním hlediskem je profesionalita . Představte si, že do toho rozvaděče vleze někdy v budoucnu jiný elektrikář. Co si o vás asi pomyslí? Nehledě k tomu, že určitě řekne investorovi, že jste mu to udělal zbytečně drahé :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana