Jak řešit proudový náraz (náběhový proud) při zapnutí LED osvětlení?

<< < (2/3) > >>

Marek Laube:
Citace: Patrik Mlynar  18.10.2016, 16:13

NTC termistor pred kazdy zdroj a je hotovo.

Taky už to mám delší dobu v plánu, ale bojím se, že bude termistor za provozu topit a je potřeba prostor (krabičku atd.) na to přizpůsobit kvůli chlazení.

Citace: Jan Franěk  18.10.2016, 20:00

JInak výměna jističe s char. B za "pomalejší" C je celkem běžným řešením.

Můj (jeden) zdroj zmiňované značky má psaný náběhový proud 60A, při spínání např. pěti zdrojů najednou bych asi musel běhat častěji k hl. jističi char. B.

Jan Franěk:
Citace: Marek Laube  18.10.2016, 20:27

Můj (jeden) zdroj zmiňované značky má psaný náběhový proud 60A, při spínání např. pěti zdrojů najednou bych asi musel běhat častěji k hl. jističi char. B.

Ano. Vážím si MW zdrojů i proto, že v technickém listu najdu tuto informaci,  což se nedá říci o většině ostatních. Právě proto je mnohem snadnější připravit nějaký návrh dopředu.

A co se týká běhání k hlavnímu jističi, jsem zase na začátku u samotného návrhu řešení. Osobně prostě nepovažuji nabastlení 5ks podobných zdrojů za jeden vypínač a jistič za profesionální řešení, stejně tak jako dobastlování zdrojů termistory, které mohou být zdrojem dalších problémů, jako je třeba velká tepelná ztráta a s tím spojené riziko požáru a podobně. Co takhle použít například omezovač náběhového proudu a podobná zařízení´,  které nám trh nabízí.

Jan Alin:

JInak výměna jističe s char. B za "pomalejší" C je celkem běžným řešením a rozhodně to často pomůže vyřešit popisovaný problém. Nějak nechápu proč se tomu bráníte.

Jsou místa, kde to může být problém z důvodu předepsaného času vypnutí při poruše.   

Jan Franěk:
Citace: Jan Alin  18.10.2016, 20:45

Jsou místa, kde to může být problém z důvodu předepsaného času vypnutí při poruše.   

Čekal jsem jen než s tím někdo přijde a opravdu to netrvalo dlouho  ;D

Odpovím mou první větou

Nesnadnější je to řešit už v samotném návrhu osvětlení, jinak řečeno projektu.

Osobně prostě vyndám revizní přístroj a po odečtení hodnot navrhnu řešení. Jen jouda bezhlavě změní jištění a neověří si bezpečnost. Ale zde jsme na portále plném odborníků a myslím že každému z nás toto není potřeba vysvětlovat.  ;) ;)

Jan Alin:
Citace: Jan Franěk  18.10.2016, 21:24

Čekal jsem jen než s tím někdo přijde a opravdu to netrvalo dlouho  ;D

Odpovím mou první větou

Osobně prostě vyndám revizní přístroj a po odečtení hodnot navrhnu řešení. Jen jouda bezhlavě změní jištění a neověří si bezpečnost. Ale zde jsme na portále plném odborníků a myslím že každému z nás toto není potřeba vysvětlovat.  ;) ;)

Ano, jsme na portále plném odborníků. jen ho čte spousta laiků, kteří netuší co takový revizní přístroj měří a už vůbec nechápou proč. Zdálo se mě vhodné upozornit na to, že ne vždy je to vhodné řešení.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Odpověď