Jak řešit proudový náraz (náběhový proud) při zapnutí LED osvětlení?

(1/3) > >>

Jan Pischnoth:

Řeším problém s proudovým nárazem při zapnutí LED osvětlení. Jde o LED pásky napájené LED zdroji, většinou od firmy Mean Well. Pokud těch zdrojů je víc, vzniká poměrně velký proudový náraz, který vyhazuje jistič. Je možné tuto proudovou špičku nějakým způsobem zmírnit, nebo odfiltrovat? Této odpovědi jsem se zatím nikde (internet, prodejny eloktro ...) nedopátral. Všude mi říkali jen "dát jistič s pomalejším vypínáním",  ale to neřeší problém, jen se mu to přizpůsobuje. Fungoval by na to Omezovač náběhového proudu (např. na DIN lištu do rozvaděče)? Nebo jsem narazil na softstarty, které většinou používají stavěči zasilovačů.

Oliver Mička:
Tak máte 2 možnosti...

1, už spomínaná a vymeniť istič "B" za "C"
2, softštartér by bolo riešenie ale čo by na to povedal Zdroj ktorý nie je na také niečo stavaný neviem....

Nebude jednoduchšia možnost č.1 ?
P.S koľko zdrojov a akých je pripojených na 1 okruh ked to vyhadzuje istič.?

Jiří Schwarz:
Neznáme podrobnosti o jaké prostředí, jaký provoz nebo prostor se jedná.
Někdy, pokud je to možné, je dobré spínat to po částech, po skupinách, se zpožděním řádově vteřina.
Podobný princip postupného připojování zátěže se používá např. i u elektrických kotlů.

Patrik Mlynar:
NTC termistor pred kazdy zdroj a je hotovo. Vyrobca slusneho zdroja ma uz jeden vnutri, ale asi to pri viac zdrojoch naraz nestaci. Riesenie cez startovaci obvod ako pre zosilnovace s toroidnym trafom je tiez ok, tam len rele preklenie po par sekundach vykonovy odpor.

Jan Franěk:
Nesnadnější je to řešit už v samotném návrhu osvětlení, jinak řečeno projektu. Celkem běžně se to řeší více jištěnými okruhy, nebo postupným zapínáním zdrojů. Celkem běžně vídám i spínání stykače a světla zapojená do tří fází za ním.

JInak výměna jističe s char. B za "pomalejší" C je celkem běžným řešením a rozhodně to často pomůže vyřešit popisovaný problém. Nějak nechápu proč se tomu bráníte. Mnoho výrobců el. přístrojů s velkým nárazovým proudem při zapnutí to dokonce doporučují ve svých návodech. Například tepelná čerpadla, velké kávovary a podobně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Odpověď