Jak řešit proudový náraz (náběhový proud) při zapnutí LED osvětlení?
Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk 18.10.2016, 20:39
A co se týká běhání k hlavnímu jističi, jsem zase na začátku u samotného návrhu řešení. Osobně prostě nepovažuji nabastlení 5ks podobných zdrojů za jeden vypínač a jistič za profesionální řešení, stejně tak jako dobastlování zdrojů termistory, které mohou být zdrojem dalších problémů, jako je třeba velká tepelná ztráta a s tím spojené riziko požáru a podobně. Co takhle použít například omezovač náběhového proudu a podobná zařízení´, které nám trh nabízí.
Nedávno jsem řešil podobný problém, kdy záběrový proud byl 40 A řešený omezovačem s odporem 100 ohmů a 100 W, stykačem a časovým relé. Jenže stykač byl jen na 10A a "celá krabička" omezovače z plastu shořela.
Do nové krabičky jsem dal nové časové relé, stykač 3x16A spojené kontakty paralelně a místo odporu 2 kusy NTC 10 ohmů na 7,5A. Čas 0,3 sec stačí na "nabuzení" trafa.
U nabízených omezovačů jsem našel relátka jen na 10 A a trvalý proud zařízení odebíralo 14 až 18 A. Chtělo to již stykač.....
Je vhodnější termistory překlenout, zvláště u vyšších proudů i přesto, že úbytek na NTC je velice malý. Je nutné kontrolovat povolenou výkonovou ztrátu.
Řešení bylo spíše ovlivněno vysokou cenou výkonového odporu s chladičem a ještě nutnost chladící plochy. Ten původní byl připevněn jen na DIN liště bez chladiče....př itom NTC jsou relativně mnohem levnější než výkonové odpory.
Milan Hudec:
Někdy stačí obyčejná tlumivka RTO.
Je zajímavé že smyčku nijak moc nezvedne ale funguje to.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana