Co říkáte u schodiště na preventivní používání kabelů 5x místo 3x?

<< < (2/3) > >>

Oliver Mička:
No 5Jx1,5 je už dnes asi štandart medzi vypínačmi tahat.. Niekedy aj 7Jx1,5 je málo :D

Pavel Horský:
Já jsem zastánce názoru, kyž je elektroinstala ce dobře vymyšlena a její přípravě se věnuje dostatek času, není potřeba vymýšlet rozsáhlé rezervy a např. přepínání lze tahat klasikou CYKY-J3x1,5 napájení a pak mezi přepínači CYKY-O3x1,5. Rozumí tomu každý a případnou opravu zvládne i podprůměrný elektrikář  :)
Už jen čekám, že sem dorazí nějaký borec, který co do rezerv začne vyprávět o tom, jak je úžasné elektroinstala ci vytrubkovat, kvůli její flexibilitě. I když je to pravda, při dnešním tlaku na každou korunu ušetřenou na něčem takovém jako je právě "zbytečná" elektroinstala ce, je takto provedená elektroinstala ce spíše jen výkřikem do tmy.  I když výjimky jsou a znám je osobně.

Tomáš Žabka:
Pokud jsou v instalaci jen spínače 6 - 6 tak 5 žil je plně dostatečných na úplně vše, (spínaná fáze na každé straně a "vostrá" fáze taky),  ale pokud je instalace 6 - 7 - ... - 7 - 6, tak i při použití 5 žilového kabelu se musí přemýšled a nebo to musí být správně nakresleno v projektu, já osobně investorovy 5ti žiloví kabel doporučuji projektem v místech kde je možnost změny a nebo úspory kabeláže. Tam kde je použito spínání 6+6 - 6+6, tak stejně 5 žil tak nestačí a je nutné dávat víc.

Další věc je to, že tahám 5ti k ventilátoru na WC a do koupelny (doběh) a pak taky na stropy velkých místností, kde je možné, že bude osazeno více okruhové světlo a nebo stropní větrák (ten potřebuje živej fous na svoje ovládání).

Ludvík Kubík:
Citace: Pavel Horský  06.10.2016, 07:33

Už jen čekám, že sem dorazí nějaký borec, který co do rezerv začne vyprávět o tom, jak je úžasné elektroinstala ci vytrubkovat, kvůli její flexibilitě.

Zásuvkové a světelné okruhy ani tak ne, ale slaboproudé a datové rozvody je rozhodně potřeba vytrubkovat, právě kvůli flexibilitě!

Pavel Horský:
Citace: Ludvík Kubík  06.10.2016, 21:16

Zásuvkové a světelné okruhy ani tak ne, ale slaboproudé a datové rozvody je rozhodně potřeba vytrubkovat, právě kvůli flexibilitě!

To jsem moc rád, že jste mi to dal vědět a ještě potvrdil důraz vykřičníkem.
Představte si, že jsem včera nespadl na zem z vesmíru.
Trubkování datových rozvodů je snad běžné, o tom jsem ani nechtěl psát.
Když si ještě jednou přečtete můj příspěvek, možná zjistíte, že jsem psal o trubkování kompletní elektroinstala ce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana