Co říkáte u schodiště na preventivní používání kabelů 5x místo 3x?

<< < (3/3)

Jan Franěk:
Citace: Ludvík Kubík  06.10.2016, 21:16

Zásuvkové a světelné okruhy ani tak ne, ale slaboproudé a datové rozvody je rozhodně potřeba vytrubkovat, právě kvůli flexibilitě!

Jen ještě doplním Pavla Horského. Jsem přesvědčen o tom, že mnoho z těchto trubek plní pouze mechanickou ochranu datových kabelů. Jen těžko se natáhne trubkou další kabel, když tam máte od RACKu 5 a více "zatáček". Tedy bych se velmi zdráhal mluvit o nějaké flexibilitě  o:-) o:-) poznatek z praxe

JInak většinou není potřeba řešit nic moc navíc, ale jsou místa kde se také investora neptám a rovnou tam dám kabel 5Cx1.5, protože se mi to mnohokrát oplatilo. ALe to "navíc" je jaksi zavádějící, protože to dnes beru jako standard a počítám s tím už v cenové nabídce. Myslím že tak to má většina z nás.

Ludvík Kubík:
Pane Horský, připouštím, že jsem mohl lépe zformulovat odpověď tak, abyste ji pochopil v tom smyslu, že v žádném případě nenapadám Vaši odpověď a váš pohled na věc.  Raději bych zde ale nastínil výhody slaboproudých rozvodů zatažených do trubek, a tady s Vámi zcela nesouhlasím ve tvrzení, že je běžné zatahovat slaboproud do trubek. Vůbec to není běžné, a vůbec to není ojedinělý případ!! OBECNĚ: Navíc spousta elektrikářů naprosto ignoruje přívody do objektů (kabelovka, O2). Ta flexibilita spočívá právě v tom, že si do objektu zatáhnu koax od kabelovky, a pak ho třeba vyměním za SYKFY od O2 a takovéto úpravy mohu provádět v celém objektu.
Podobný případ právě řeším, proto ten vykřičník (v důsledku emocí) v předchozím mém příspěvku, a ty vykřičníky tady znamenají, že je to celé zazděné. Chci tím (mimo jiné) říct, že je vždy výhodnější jen vyměnit, anebo zatáhnout kabel v trubce, než cokoliv jiného.  Jsem hlavně slaboproudař, a proto mě mrzí, když vidím celkem slušně provedenou elektroinstala ci a vedle toho naprosto nekvalitně provedené slaboproudé rozvody od stejné firmy, a na to hlavně jsem reagoval ve svém předchozím příspěvku.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  07.10.2016, 15:00

JInak většinou není potřeba řešit nic moc navíc, ale jsou místa kde se také investora neptám a rovnou tam dám kabel 5Cx1.5, protože se mi to mnohokrát oplatilo. ALe to "navíc" je jaksi zavádějící, protože to dnes beru jako standard a počítám s tím už v cenové nabídce. Myslím že tak to má většina z nás.

Přesně tak, problém s neurčitou hranicí je definice těchto míst k tomuto je třeba odborníka se schopností a ochotou se za nasmlouvanou částku vžít se do výsledného díla.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana