Co říkáte u schodiště na preventivní používání kabelů 5x místo 3x?

(1/3) > >>

Čestmír Kubáček:

V některých diskusích jsem narazil na to, že všichni, co elektru aspoň trochu rozumíme, máme problém s investory, a to ten, že i když existuje projekt, vždy je potřeba něco přidat. U zásuvek je to jasné. 3x2273-203 a z kterékoliv krabice vytáhnu větev navíc. Ale co u chodeb, kde je stále 6+7...7+6 a jeden vývod do světel?
Velmi se mi osvědčilo, jak časově, tak i rozumově vysvětlit 5x místo 3x. Nejbližší krabice je možná použít pro přívod k neplánovanému světlu.
Používáte tuto metodu taky? Nebo čekáte na "smrt" a sekáte případně delší trasu stropem?

Ludvík Kubík:
Přirovnal bych to k bočním airbagům v automobilu, já je tam nutně nepotřebuji, ale pokud mě někdo přesvědčí, že je to dobrá věc, tak automobil v této výbavě koupím. No a pak se uvidí.

Jirka Š. Svejkovský:
Moc tomu dotazu nerozumím.

Mezi 6+7+6 tahám 5x, protože v kabelu 3x nemám dost žil. Investorovi nic nevysvětluju, rozdíl v ceně je nepatrný a v projektu to mít nepotřebuju (ani to tam nečekám).

Krabici a neplánované světlo je co? U bytů se krabice už moc nevyskytují, neplánované světlo se dá připojit kdykoliv.

Patrik Dedík:
Ja pouzivam bezne 5J(C).

Rozvodak:
Chapu co myslite. Do prvniho schodistaku privedete privod 3x1,5 z rozvodnice, dal vyvedete 3x1,5 pro svetla ktera jsou dal smyckovana a misto postacujiciho kabelu 3x1,5 O vedete smycky mezi krizaky 5x1,5.
Coz vam krom spravne funkce zajisti moznost odboceni pod kterym koliv prepinacem ke svetlu.

Toto reseni je rozhodne lepsi, jako elektrikari si nemusime dlouhosahle vypravet o vyhodnosti  vodicu navic.

A ano, taky jsem to takhle delaval. Nebo taky slo udelat  obracenou verzi, ve skatulich prohnat ostrou fazi a slo odbocit k jinym vypinacum. Kuprikladu z chodby do pokoje.

Ale nevidim duvod proc tohle pitvat s investorem, ve finale ma usporu on. V praxi je vzdy lepsi nechat ksefty kde se obraci kazda kacka nekomu jinymu, nekouka z toho nic dobryho.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana