Existuje nižší charakteristika jističe, než B?
ACEOF ACES:
Citace: M_V 21.08.2016, 02:44
...
Zkousel jsem za 16A B jistic dat jeste 6A B jistic. Kdyz je smula, vypadne i 16A B. Parkrat se mi stalo, ze spadly vsechny 3: 6A B, 16A B i u elektromeru 3x25A.
...
I kdyby byla impedance smyčky v zásuvce např. 1,8 ohmů, tak může při zkratu téct proud 230V/1,8ohmů=128A, který je schopný vybavit jak jistič B6A, tak jistič B16A i jistič (128A/5=26A) B25A, potom záleží jak je který jistič zrovna rychlý.
M_V:
Aktualne mam "cerny" B3x25A jistic u elektromeru -> chranic Noark 4P 25A 30mA 6kA -> jistic Noark B16A 6kA.
Pomohlo by na konec dat treba B6A jistic, ale se zkratovou odolnosti misto 6kA jenom 4,5kA? Ma vyznam treba Tracon B6A 4,5kA. Nebo to je jedno?
Konecne se mi podarilo najit jistic charakteristik y Z. Schneider Z6A 15kA. Ma zkratovou odolnost 15kA, vadi to?
Chapu dobre, ze zkratova odolnost pouze udava, co jistic snese? Pokud je za 6kA vlozeny napr. 10kA, je pravdepodbonej si ze vypadne ten s nizsi zkratovou odolnosti?
Jak tu kdysi psal pan Zdenek Roman, existuji i jistice s charakteristik ou A, vyrabi je Siemens. Nepodarilo se mi je vsak nikde najit.
Otazka tedy zni: za soucasny chranic a jistic dat:
1) B6A 4,5kA
2) Z6A 15kA
3) neco jineho - co?
4) nic, stejne to nepomuze.
Pavel Jurčík:
Termín zkratová odolnost vám není zcela jasná...
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,5105.0.html
Zdeněk Friedrich:
Se zkratovou odolností to nebude mít nic moc společného. Jenom pro názornost staré (černé) jističe ITV, ITM měly zkratovou odolnost cca 1,5kA. Plná selektivita jde v podstatě zajistit pouze kombinací pojistka/jistič nebo použitím různé konstrukce jističů vzduchové/kompaktní od stejného výrobce, ale to je v bytové zástavbě nepoužitelné. Částečnou selektivitu lze zajistit řazením jističů dle různých vypínacích charakteristik,od stejného výrobce, ale stejně to není stoprocentní. Pro názornost přikládám graf různých vypínacích charakteristik .
J Lhava:
Citace: Adam Pulec 21.08.2016, 11:27
Možná by vybavení jističe 16 A mohlo zabránit přidání jističe 6 A, ale s nižším maximálním zkratovým proudem. Pokud má jistič 16 A maximální zkratový proud 10 kA, použijte jistič s maximálním zkratovým proudem 6 kA (nebo pokud se vyrábějí, tak i s nižším).
Mno, ona zkratová odolnost je něco diametrálně odlišného od vypínací charakteristik y a nijak spolu nesouvisí. Ta rada je nesmysl.
Selektivita je ošemetná věc a občas i dost těžko realizovatelná.
ČSN 33 2000-5-53 ed. 2 říká, že plná selektivita pojistek je zaručena při jejich poměru 1:1,6. U jističů už nic takového bohužel neuvádí, nicméně analogicky by to znamenalo 16 A / 10 A. Což podle mě fungovat nebude.
1) B6A možná bude fungovat, ale spíš bych na to nesázel, zkratová odolnost je bez významu
2) Z6A už bude lepší volba, zkratová odolnost je bez významu (proč nevzít třeba Z4A? nebo Z2A?)
3) EATON dělá jističe PL7-B4-HS pro jištění pomocných obvodů, které mají redukovanou hodnotu I2t; každopádně jsou 4A s charakteristik ou B
Charakteristik a Z vypíná při 3násobku In +/- 20%
Z6A vypíná při 14,4 až 21,6 A
Z4A vypíná při 9,6 až 14,4 A
Z2A vypíná při 4,8 až 7,2 A
Vzal bych ten poslední.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana